Tv-tip: De Jeugd van Tegenwoordig – De formule

© GF

‘Wie had dit verwacht als klein straatschoffie?’ filosofeert De Jeugd van Tegenwoordig-rapper Freddy ‘Vjèze Fur’ Tratlehner in de VPRO-documentaire De Formule.

De Jeugd van Tegenwoordig staat op zondag 3/7 op Couleur Café, Brussel.

De jongens hadden hun succes alvast zelf niet zien aankomen. Regisseuse Paula van den Elsen volgde het nederhopkwartet tijdens het maken van hun vierde studioalbum Ja, natúúrlijk! in 2013. Resultaat: een eerlijk portret van de muzikale enfants terribles die elf jaar geleden bekendheid verwierven met hun eerste grote hit, Watskeburt?!

Dat nummer was volgens de bevriende rapper Heist-Rockah niet bepaald een huzarenstukje: ‘Je zit, je smoket, je doet wat, je drinkt wat, je kijkt wat en ineens schiet er iets uit. En dat blijft hangen.’ Een bijzonder nuchtere samenvatting van een schrijfproces dat er vast heel wat minder nuchter toeging. In De Formule is er aan alcohol geen gebrek, zo benadrukt Tratlehner: ‘Mijn doel is om op geen enkel moment nuchter te zijn in de documentaire. Maar volgens mij hebben jullie me al twee keer gesnitched, man.’ Saillant detail: Vjèze Fur studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, een gerenommeerde kunsthogeschool in Amsterdam.

Van den Elsen herinnert zich de opmars van de rapformatie nog goed. ‘We dachten niet dat we daarna nog iets van De Jeugd zouden horen’, lacht ze. ‘Het optreden was erg grappig, maar tegelijk ook wel heel slecht.’

Niet alleen Vjèze Fur, Willie Wartaal (Olivier Locadia), Faberyayo (Pepijn Lanen) en De Neger des Heils (Bas Bron) spreken zich uit over de succesformule die De Jeugd van Tegenwoordig bleek te zijn. Ook collega-muzikanten en journalisten strooien met superlatieven en complimenten. Zelfs Herman Brusselmans is fan: ‘Ik ben geen fan van de nazi’s, maar ze hadden wel mooie uniformen. Zo ben ik ook geen fan van hiphop, maar wel fan van De Jeugd van Tegenwoordig.’ Volgens de schrijver zijn ze kunstenaars, waarop hij prompt een van hun teksten begint voor te lezen als was het een gedicht van Paul van Ostaijen.

Van straatschoffies tot kunstenaars: De Jeugd van Tegenwoordig is meer dan een rapgroepje. ‘Het zijn de verschillende ingrediënten die elk iets bijdragen’, verklaart Van den Elsen het succes van de Nederlanders. ‘Het geheel is meer dan de optelsom van de delen. Ze weten wat ze uit elkaar kunnen en moeten krijgen om het beste resultaat naar boven te halen. Bas Bron is het muzikale genie, Pepijn Lanen is het intellect, Freddy Tratlehner is de creatieveling en Olivier Locadia houdt de boel bij elkaar.’ Die laatste vat het in de docu graag met een glimlach samen: ‘Samen zijn we gewoon vervelend, echt lastig… Maar ook geniaal.’

Jorik Leemans

De Jeugd van Tegenwoordig – De Formule

Zaterdag 25/6, 23.30, Acht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content