Tv-tip: de innerlijke strijd van Sylvia Plath, beklijvend verpakt door de BBC

© .
Joost Devriesere
Joost Devriesere Auteur en journalist bij Knack Focus en Knack

De Amerikaanse dichteres en romanschrijfster Sylvia Plath verloor al op dertigjarige leeftijd de strijd tegen haar demonen. BBC maakte er een pakkende documentaire van.

In 1963, amper vier weken na de publicatie van haar enige voltooide roman The Bell Jar(De glazen stolp), vond een thuisverpleegster het dode lichaam van Sylvia Plath in de keuken van haar woning in Primrose Hill, Londen. De Amerikaanse dichteres en schrijfster, die al sinds haar jeugd gebukt ging onder zware depressies, had er zelf voor gezorgd dat ze voor altijd dertig zou blijven.

Hoewel Plath tijdens haar leven bekend werd als een van de grondleggers van de confessionele poëzie, schreef ze zich vooral de eeuwigheid in met De glazen stolp, en rond die semi-autobiografische roman (die ze aanvankelijk enkel in het Verenigd Koninkrijk en onder het pseudoniem Victoria Lucas uitbracht, en waarvan Plaths moeder en haar echtgenoot Ted Hughes de Amerikaanse release jarenlang zouden tegenhouden) maakte de BBC deze beklijvende documentaire. Blijkt dat de innerlijke strijd van het hoofdpersonage Esther Greenwood wel heel veel gelijkenissen vertoont met die van de schrijfster zelf.

Sylvia Plath – Onder de glazen stolp

Donderdag 23/5, NPO2, 22.55

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content