Tv-tip: De Bijl van Cupido @ Canvas (21.35u)

Annick Ruyts © gf

Na haar langverwachte seksprogramma op Canvas vorig jaar, is Annick Ruyts terug met een zesdelige reportagereeks over de liefdesbeleving van de Vlaming.

Ik haar nieuwe zesdelige reportagereeks over liefde en relaties onderzoekt Annick Ruyts hoe Vlamingen vandaag met hun relatie omgaan, in lief én leed. In de eersteaflevering heeft ze het over echtscheidingen. De cijfers zijn alvast verbijsterend: van alle koppels die in 1980 getrouwd zijn, is de helft ondertussen gescheiden. En ook de toekomst ziet er op dat gebied verre van rooskleurig uit.

Mensen over intieme dingen en belangrijke beslissingen horen praten kan sommige kijkers inspireren om hun eigen leven een andere wending te geven. Goed of slecht?

Ruyts: We hebben de getuigen zo gekozen dat het allemaal mensen zijn die iets hebben meegemaakt en die nadien de tijd hebben gehad om erover na te denken. We hadden ook kunnen kiezen voor mensen die bijvoorbeeld middenin een emotionele echtscheiding zitten en alles zwart-wit zien, maar dat hebben we bewust niet gedaan. Het gaat ons om het inzicht dat iemand verwerft over de evolutie in zijn of haar liefdesleven. Daarover horen praten, kan mensen een nieuwe of andere kijk op hun leven geven, en dat vind ik wel goed.

Echtscheiding, overspel, de eerste grote liefde… Waarom is er geen aflevering over alledaagse liefde? Is die te weinig opvallend of net te intiem?

Ruyts: We hebben heel lang over het programma nagedacht, en dan kom je wel tot het besef dat je een onderwerp als de liefde niet in zes afleveringen kunt behandelen. Zo stonden we stil bij wat we eigenlijk willen bereiken. Onze opzet is dat iedereen die in zijn zetel zit het programma ziet en denkt: hoe zou ik het doen? Want iedereen die in een relatie zit, heeft zich wel al eens afgevraagd of zijn of haar partner al is vreemdgegaan en of hij of zij soms stiekem gsm-berichten inkijkt. Alles is enorm herkenbaar en in die zin gaat de reeks over heel alledaagse liefde.

In de perstekst staat: ‘Nog nooit hebben we zo veel vrijheid gehad om te kiezen’. Zijn die schijnbare mogelijkheden niet net verwarrend en duizelingwekkend?

Ruyts: Dat klopt. Vroeger was het eenvoudiger. Je had een rollenpatroon waarin een man met een vrouw trouwde en vervolgens kwamen er kinderen. Nu kun je met eender wie trouwen en kun je kinderen krijgen op latere leeftijd. Niets moet nog. Er is een ongelooflijke vrijheid, maar die brengt ons geweldig in verwarring. Dat is eigenlijk ook mijn grootste motivatie geweest om de reeks te maken. Hoe handhaven wij ons in die verwarde maatschappij die schijnbaar vrijheid geeft, maar die vrijheid ook weer tot een keurslijf maakt? Hoe gaan we om met een context waarin onze kwetsbaarheid constant kan geschonden worden?

Over die kwetsbaarheid: hoe laat je die intact op het kleine scherm?

Ruyts: We hebben de getuigen heel zorgvuldig uitgekozen. Soms werden ze door hun omgeving verkeerd begrepen en wilden ze hun versie van de feiten eens geven. Uit die motivatie putten ze dan kracht. Ze wisten ook heel goed waarmee ik bezig ben, waar ik naartoe wilde werken en welk beeld ik van hen zou schetsen. Die factoren maken dat er een basisvertrouwen is. Bovendien heb ik in de voorbije vijfentwintig jaar nog nooit een sensationeel tv-programma gemaakt, en dat heeft heel wat mensen over de streep getrokken. (TVL/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content