Tv-tip: Contagion @ VIER (20.35u)

Contagion, met Marion Cotillard. © gf

Apocalyptische thriller – mét sterrencast (Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Jude Law, Matt Damon) – over een dodelijke virusepidemie die de panikerende wereldbevolking stevig dreigt uit te dunnen.

Contagion

Vrijdag 21/11, 20.35 – VIER. Steven Soderbergh, VS 2011

Wie vlug bang is en al begint te sidderen bij de gedachte aan ebola zal Steven Soderberghs Contagion niet vrijblijvend kunnen bekijken. Deze apocalyptische thriller mét autoritaire sterrencast gaat over een dodelijke virusepidemie die zich razendsnel over de planeet verspreidt en de panikerende wereldbevolking stevig dreigt uit te dunnen.

Niet Afrika maar metropool Hongkong is de bakermat van het MEV-1-virus, dat zich door aanraking verspreidt en waartegen nog geen medicijn ontwikkeld is. Het eerste slachtoffer is Beth (Gwyneth Paltrow), een jonge getrouwde moeder uit Minneapolis die net terug is van een zakenreis in Hongkong. Weldra krijgen ook mensen met wie ze in contact is gekomen last van dezelfde symptomen: van lichamelijke pijn, zweten en zwellingen tot schuim op de mond. Behalve haar echtgenoot Mitch (Matt Damon), want die blijkt immuun voor het virus.

Soderbergh is niet in de eerste plaats geïnteresseerd in het personage van Damon – de woedende maar machteloze burger die we kennen uit zovele rampenfilms. Hij legt het accent op de medische wetenschap, de te volgen procedures en het heroïsche researchwerk van virologen en de mensen van de Wereldgezondheidsorganisatie (rollen van Kate Winslet en Marion Cotillard) die een remedie proberen te vinden terwijl de slachtoffers in quarantaine geplaatst worden en een gewetenloze blogger (Jude Law) de paranoia en samenzweringstheorieën oppookt.

In die zin sluit het intelligente Contagion – meer een docuthrillerdrama à la All the President’s Men (1976) dan een rampenthriller à la The Towering Inferno (1976) – eerder aan bij Erin Brockovich (2000) en Traffic (2000), twee andere films waarin Soderbergh rationele feiten over een ernstig onderwerp op een entertainende manier in beeld brengt. Vooral in het eerste deel weet hij met kille precisie de grimmigheid, de massahysterie en het nachtmerrieachtige gevoel die bij een pandemie komen kijken te vangen.

Het onderwerp lijkt de ijverige Soderbergh bovendien niet los te laten. Soderbergh keerde Hollywood onlangs de rug toe en koos voor een sabbatical. Maar ondertussen draaide hij toch tien afleveringen van The Knick, en werkt hij momenteel aan seizoen twee van deze tv-serie over de New Yorkse pioniers van de moderne geneeskunde. Hollywood mag in de ogen van Soderbergh dan wel ziek zijn, hij maakt ziektes en zij die hen bestrijden wel weer cool.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content