Tv-tip: Charlie Wilson’s War @ Vtm (23.00u)

‘Charlie Wilson’s War’ van Hollywoodveteraan Mike Nichols is een op ware feiten gebaseerd politiek drama met heerlijke dialogen én de genereuze vertolkingen van Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman en Julia Roberts.

Charlie Wilson’s War *** Mike Nichols met Tom Hanks, Philip Seymour Hoffman, Julia Roberts

‘Charlie Wilson’s War’ van Hollywoodveteraan Mike Nichols (The Graduate, Who’s Afraid of Virginia Woolf, Wolf, The Birdcage) is een op ware feiten gebaseerd politiek drama, waarin hij zich niet alleen op het slagveld der seksen waagt – zoals in zijn venijnige voorganger Closer – maar ook op dat van de Amerikaanse buitenlandpolitiek.

Machiavellist van dienst is Texaans senator Charlie Wilson (Tom Hanks in machomodus), een cokesnuivende bon vivant die dankzij zijn favoriete maîtresse (Julia Roberts) een meer dan gemiddelde interesse krijgt voor de Afghaanse zaak. Het is dan ook Wilson die er de Senaat en het CIA begin jaren tachtig van overtuigt om de steun aan de Afghaanse moedjahedien in hun strijd tegen het goddeloze Sovjetleger op te trekken van vijf miljoen naar een miljard dollar, meteen de grootste geheime operatie uit de Amerikaanse geschiedenis.

De wrange pointe die Nichols en scenarist Aaron Sorkin (bedenker van de tv-serie The West Wing) willen maken, is duidelijk: géén Al-Qaeda en ander gestructureerd moslimterrorisme zonder die Amerikaanse inmenging van weleer. En vooral: hoe Amerika’s obsessie met geweld, geld en religie zich uiteindelijk tegen de States zelf keert.

Voelt het einde van de film een tikje overhaast aan – een paar scènes sneuvelden allicht op het altaar van de zelfcensuur – en oogt Nichols’ regie niet altijd even trefzeker als de bazooka’s die de Afghaanse warlords cadeau krijgen, het is toch negentig minuten lang genieten met een grimas: van het zwierige verteltempo, de heerlijke dialogen én de genereuze vertolkingen, waarbij Philip Seymour Hoffman (alweer!) een onvergetelijke bijrol neerpoot als CIA-intrigant Gust Avrakatos.

Hilarisch hoogtepunt is de scène waarin Ned Beatty als aartsconservatief Amerikaans gouverneur in downtown Kaboel bovenop een tank klautert en de menigte ‘Allah Akhbar’ toebrult, in naam van God en vaderland. God bless America! (DM/DB)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content