Tv-tip: Boss @ Canvas (23.15u)

Uitstekende politieke dramareeks over de burgemeester van Chicago die aan dementie lijdt, maar dat probeert te verbergen om zo lang mogelijk aan de macht te blijven.

Boss

Maandag 14/4, 23.15 – Canvas

Kort Who’s the boss?

Wat In de aanloop naar de verkiezingen in mei verdubbelt Canvas het aantal politieke dramareeksen in de programmering: het Deense Borgen gaat vanaf deze week vergezeld van het Amerikaanse Boss. De twee series zijn wel redelijk verschillend: terwijl Borgen de politiek eerder à la The West Wing door een idealistische bril bekijkt, gaat Boss de andere kant uit, met verhalen over machtsmisbruik, corruptie en ander onfraais.

Centraal staat Tom Kane (Kelsey Grammer, bekend uit Frasier), sinds jaar en dag burgemeester van Chicago. Hij krijgt bij de start van de reeks te horen dat hij aan een ongeneeslijke hersenaandoening lijdt, waardoor hij langzaam dement wordt. Kane beslist de diagnose verborgen te houden voor zijn familie, zijn medewerkers en de buitenwereld en zo lang mogelijk aan de macht te blijven, maar hij moet meer en meer zijn toevlucht nemen tot chantage, dreigementen en andere duistere truken van de foor.

Oordeel Boss is een uitstekende politieke thriller, over politici die in achterkamertjes donkere deals sluiten, bouwpromotoren die tot het uiterste gaan om contracten binnen te halen en schimmige bedrijven die veel geld veil hebben om invloed te kopen. Dat Tom Kane dement wordt, is eigenlijk maar een klein deel van het verhaal, want de focus ligt meer op alle duistere zaakjes die hij als burgemeester in het verleden heeft gedaan, en waartoe hij in staat is om de stinkende potjes gedekt te houden. De meedogenloze manier waarop Kane en zijn naaste medewerkers hun tegenstanders uit de weg ruimen – soms letterlijk – maakt de reeks bij momenten net niet geloofwaardig genoeg. Maar Grammer staat wel geweldig te acteren en visueel is Boss zeer knap – met dank aan medebedenker en regisseur Gus Van Sant. (SW)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content