Tv-tip: België scherpgesteld @ Canvas (20.10u)

België scherpgesteld, op CANVAS vanaf 20 november om 20u10. Met Wouter Van Vaerenbergh & Olivier Bekaert. © België scherpgesteld

De docuserie België scherpgesteld stelt de vraag hoe ons land de toenemende globalisering sinds 1945 beleeft en beleefd heeft. Dat doet het op originele wijze, door ’s lands beste fotografen – onder meer Stephan Vanfleteren, Gert Jochems, Harry Gruyaert, Wouter Van Vaerenbergh en Gilbert Fastenaekens – en hun lenzen aan het woord te laten in vijf thematische afleveringen.

In de vierde, getiteld Ceci n’est pas un pays , probeert Knack Focus -fotograaf Wouter Van Vaerenbergh iets als een Belgische identiteit te vatten. ‘Samen met Olivier Bekaert reed ik de landsgrenzen af om te zien of de geografische grens ook een identitaire breuklijn vormt’,zegt hij.

Niet bepaald, zo blijkt als de twee heren zich weer eens afvragen of ze zich nu in België dan wel in Frankrijk of Luxemburg bevinden. Van Vaerenbergh: ‘In mijn fotoreeks kelder ik de clichés over België als een absurd of surrealistisch land door vanaf een afstand te focussen op het doodnormale. Tot ook die normaliteit ergens weer bevreemdend wordt.’

Met: Paul Van den Abeele (+), Raymond Van Der Plassche, Odette Dereze, Christian Carez, Filip Claus, Stephan Vanfleteren, Wouter Van Vaerenbergh en Jimmy Kets.

(S.R.)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content