Tv-tip: ‘Belga Sport: De vloek van Ronse’ @ Canvas (23.40u)

© gf

Naar aanleiding van het overlijden van Claude Criquielion herhaalt Canvas vanavond de aflevering over het drama van Ronse uit de bekroonde tv-reeks Belga Sport.

De documentaire uit 2010 focust op een van de meest tumultueuze WK’s uit de wielergeschiedenis: dat van Ronse in 1988, toen Claude Criquielion de regenboogtrui verloor na een controversieel spurtincident met Steve Bauer.

Tot één kilometer voor de aankomstlijn op de Kruisberg verloopt het wereldkampioenschap wielrennen voor Criquielion perfect. ‘Crique’, zoals hij in het peleton werd genoemd, was een kind van de streek en kende het parcours en de aankomst als zijn broekzak. Met bovendien enkel de jonge Italiaan Maurizio Fondriest in zijn zog, die normaal gezien in de sprint geen partij was, lag een tweede wereldtitel voor de Belg binnen handbereik. Maar wat een memorabele dag moest worden werd een inktzwarte bladzijde in de carrière van de wielrenner en bij uitbreiding in de hele Belgische sportgeschiedenis.

Op 700 meter van de eindmeet mengt zich plots Steve Bauer in de debatten. ‘Dát gooide alles overhoop’, legde Criquielion in Belga Sport uit. ‘Vanaf toen was het mijn race’ : daarvan was Bauer jaren later nog steeds overtuigd. Toen de Belg de Canadees in de spurt wilde passeren, dwong die hem tegen de omheining en kwam hij ten val. Een beeld dat elke wielerliefhebber die toen aan de beeldbuis zat gekluisterd, altijd zal bijblijven. Weg tweede wereldtitel voor Criquielion, verbijstering alom aan de streep én in duizenden Belgische huiskamers.

De documentaire gaat over een sprint die uiteindelijk vijf jaar duurde, en gezien de verbittering en de ingehouden woede zelfs veel langer. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content