Tv-tip: Amour @ NPO2 (22.35u)

Amour © .

Liefde en waardig sterven, daar draait alles om in Amour , een buitengewoon pakkend en verstikkend meesterwerk over liefde en dood van de Oostenrijkse auteur Michael Haneke.

Dit drama, onderscheiden met de Gouden Palm en de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film, volgt een bejaard Parijs echtpaar waarvan de vrouw na een hoofdslagaderbreuk ernstig begint af te takelen. Maar Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emmanuelle Riva) houden zielsveel van elkaar, ook na vijftig jaar huwelijk. Hoe goed en hoe liefdevol Georges zich in hun ruime appartement ook over Anne ontfermt, de ziekte eist razendsnel haar tol. Voor ze helemaal dement wordt, maakt ze haar man duidelijk dat ze graag wil sterven.

Wie denkt dat de kille analist Haneke – de regisseur van films als Funny Games (1997), La pianiste (2001), Caché (2005) en Das weiße Band (2009) zit nooit om een controversieel onderwerp verlegen – louter het thema euthanasie wil aansnijden, heeft het bij het verkeerde einde. Amour is een van zijn tederste, meest liefdevolle films. Haneke slaagt erin om de twee hoofdpersonages en hun drukbezette dochter (Isabelle Huppert) met evenveel finesse als genegenheid te observeren. En hoewel dit natuurlijk geen opgewekte film is en Haneke het appartement – vrijwel de enige locatie die in de film wordt gebruikt – in beeld brengt als een graf dat zich langzaam maar zeker sluit, gaat er van deze elegie over sterven en voor elkaar zorgen ook een pakkende, beangstigende urgentie uit.

Hoe ga je om met het lijden van de persoon om wie je geeft? Heeft de mens een ziel die zijn lichaam verlaat als hij sterft? Is de persoon van wie we zo gehouden hebben zodra hij ongeneeslijk ziek is nog wel een mens of is hij een geïdealiseerde projectie? Wat houden liefde en medelijden werkelijk in? Dat soort vragen roept Haneke op uitdagende wijze op. Dat je zo overweldigd wordt door dit ingehouden gefilmde verhaal is overigens ook te danken aan de prachtvertolkingen van tachtigplussers Riva en Trintignant.

Luc Joris

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content