Tv-tip: ‘American Hustle’, funky, soulvol en pathologisch amusant (22.25u, NPO3)

© /

Krankzinnig, dat is ‘American Hustle’, een losjes op feiten gebaseerde zwarte misdaadkomedie die zich afspeelt te midden van de glitter en de glamour van de knotsgekke jaren zeventig. Met een indrukwekkend acteursensemble.

De plot kronkelt alvast genoeg om een mens krankjorum te maken. Droogkuismogol Irving Rosenfeld (Christian Bale, onherkenbaar en met dikke buik) en zijn minnares Sydney Prosser (Amy Adams) lichten rijken op voor de kost. De wanhopig ambitieuze FBI-agent Richie DiMaso (Bradley Cooper) is hen echter op het spoor. Hij stelt hen een deal voor: ze blijven op vrije voeten als ze hem helpen om enkele grotere vissen aan de haak te slaan, in casu enkele corrupte politici en een gangsterbaas.

De val waarin Rosenfeld en Prosser hun nietsvermoedende slachtoffers moeten lokken, is een casinoproject in Atlantic City, een operatie waar ook een fake Arabische sjeik bij betrokken is. En wanneer Rosenfelds jaloerse maar allesbehalve domme blonde echtgenote (Jennifer Lawrence) ten tonele verschijnt, gaan de poppen pas echt aan het dansen.

De frappante openingsscène zet al meteen de toon voor de hele film. In een kamer van het Plaza Hotel in New York krenkt agent DiMaso de eer van zijn helper-tegen-wil-en-dank Rosenfeld door diens met veel moeite aangebrachte toupet in de war te brengen. Een even hilarische als pijnlijke scène, die niet alleen de wreedheid van het ouder worden onderstreept, maar ook de perfecte geleider is voor dit met screwballpunch geserveerde fresco over de kunst van het oplichten. En de tragiek ervan: wie zich voordoet als iemand anders, loopt het risico om op den duur niet meer te weten wie hij zelf is.

Tv-tip: 'American Hustle', funky, soulvol en pathologisch amusant (22.25u, NPO3)
Jennifer Lawrence en Amy Adams
Jennifer Lawrence en Amy Adams

Van regisseur David O. Russell is bekend dat ‘eigenzinnig’ en ‘doldwaas’ een prominentere plek in zijn woordenboek hebben dan ‘allesomvattend’. Kijk maar naar het eveneens knetterende Silver Linings Playbook (2013) en Joy (2015).

Russells neiging tot komische chaos, met ruimte voor heel wat improvisatie, komt in American Hustle (2014) vooral de kleurrijke, geweldig vertolkte personages ten goede. U herkent ook Robert De Niro als akelige maffioso en Jeremy Renner als sympathieke burgervader. (LJ)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content