Tv-serie Treme in première in VS

Het nieuwe geesteskind van David ‘The Wire’ Simon is van start gegaan op de Amerikaanse televisie.

Afgelopen weekend is Treme in première gegaan op de Amerikaanse televisie, op HBO. So what, zult u misschien denken, maar dit is niet zomaar een nieuwe tv-serie. Treme is gemaakt door David Simon, de man die eerder al klassiekers als The Corner, Generation Kill en The Wire voortbracht, drie reeksen die tot het beste behoren wat er ooit op tv te zien was. Als hij met iets nieuws op de proppen komt, dan gaan de liefhebbers van het betere tv-drama alvast iets rechter zitten.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Treme (spreek uit: truh-mee) speelt zich af in New Orleans, een paar maanden nadat de orkaan Katrina daar is gepasseerd. In de elf afleveringen die het eerste seizoen telt, willen Simon en co – aan de serie werd ook meegeschreven door David Mills, die onlangs op de set overleed – een beeld scheppen van de stad zelf en haar getroffen inwoners, maar vooral van de rijke muzikale traditie van New Orleans.

Mensen die opnieuw veel misdaad verwachten zullen van een koude kermis terugkeren, zo zei Simon toen we hem vorig jaar spraken. ‘In het hele eerste seizoen is er geen enkele misdaad te zien, om de heel eenvoudige reden dat New Orleans na Katrina misdaadvrij was. Alle criminelen waren gevlucht, en het heeft een tijdje geduurd vooraleer ze terugkeerden. Treme gaat vooral over New Orleans als culturele schat.’Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Toch heeft Treme– naast de schrijver en enkele hoofdrolspelers – veel gemeen met The Wire, als we de eerste reacties bekijken. Opnieuw word je als kijker ondergedompeld in een wereld waar je nauwelijks iets van afweet en moet je zelf je weg zoeken in het labyrint van personages die een eigen taaltje spreken. ‘In The Wire weet je niet altijd naar wat je aan het kijken bent; mensen kunnen binnen- en buitengaan zonder introductie’, zo schrijft Nancy Franklin, de recensente in The New Yorker. ‘Dat is ook zo in Treme, en de dingen die we daar horen en zien.’ Franklin voegt er nog aan toe dat op dit vlak Treme misschien wel ‘het moedigste is wat Simon ooit heeft gedaan’. En Ken Tucker van Entertainment Weekly stelt dat ‘bij momenten de grote cast van Treme, de overlappende dialogen en de glijdende tracking shots je doen denken aan het beste werk van Robert Altman.’

Net als in The Wire zoomt Simon in Treme ook in op een deel van de VS dat meestal over het hoofd gezien wordt. Treme is de oudste zwarte buurt van de hele VS, en bevindt zich in New Orleans vlak naast het veel bekendere French Quarter. Historisch gezien is het het muzikale hart van de stad, met een geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw toen de slaven daar mochten samenkomen om te dansen en muziek te spelen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

‘Van alle Amerikaanse exportproducten is de jazz wellicht datgene waarom het land over honderd jaar het meest herinnerd wordt’, vertelde Simon. ‘En al die muziek is eigenlijk ontstaan in een achttal wijken in New Orleans, waar de typische Amerikaanse melting pot een van de meest unieke kunstvormen aller tijden heeft opgeleverd. Nu proberen de inwoners New Orleans opnieuw op te bouwen en dat culturele erfgoed te bewaren. Hun verhaal willen we vertellen.’ We zijn op zijn zachtst gezegd benieuwd. Voorlopig heeft nog geen enkele Vlaamse zender Treme aangekocht.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content