TV-quiz: De Pappenheimers

(Zondag 13/11, 20.25 – één) Never change a winning team, tenzij de presentator fictie wil maken. Omdat Tom Lenaerts samen met Tom Van Dyck aan de nieuwe serie Met man en macht werkt, neemt Steven Van Herreweghe het tiende seizoen van De Pappenheimers voor zijn rekening.

Zondag 13/11, 20.25 – één

Never change a winning team, tenzij de presentator fictie wil maken. Omdat Tom Lenaerts samen met Tom Van Dyck aan de nieuwe serie Met man en macht werkt, neemt Steven Van Herreweghe het tiende seizoen van De Pappenheimers voor zijn rekening.
En hoe voelt de stoel van Tom Lenaerts. Nog warm? Steven Van Herreweghe: Warm? Zeg maar heet! Ik heb volmondig ja gezegd op De Pappenheimers: ik zag het helemaal zitten om anders dan De jaren stillekes in een format te stappen dat zijn succes al bewezen heeft. Dat neemt een pak druk weg, dacht ik, maar kort voor de opnames sloeg de angst toch enigszins toe: zal ik dat format niet naar de knoppen helpen?

Dus heb je zo weinig mogelijk veranderd? Van Herreweghe: Absoluut, als quiz zit De Pappenheimers feilloos in elkaar. Het begint allemaal gezellig met een hoop nonsens, maar gaandeweg wordt de spanning opgedreven. Daarvoor kunnen we terugvallen op een geweldige redactie, die weer een pak scherpe, licht satirische vragen bedacht heeft. Ik moet al héél onoplettend zijn om dat te verpesten. Al komt er bij het quizmasterschap wel wat kijken. Rekenwerk bijvoorbeeld, en aangezien ik daar geen kei in ben, gaat dat toch trager dan bij Tom.
Als presentator heb je één voordeel: je kunt niet meer in het zenuwslopende finalespel terecht komen. Van Herreweghe: Klopt, al kan ik in alle onbescheidenheid zeggen dat ik nog nooit eigenhandig een finalespel fout heb doen aflopen. Eén keer speelde ik met een duo dat de finale verloor. Uiteraard waren die twee mensen teleurgesteld, maar na de opnames konden ze dat bij een pint alweer relativeren, hoor. Ik wilde dat BV’s net wat minder schrik zouden hebben voor die twee à drie minuten finalespel.

Wie durft er niet? Van Herreweghe: Wie na lang niet durven toch heeft toegehapt, is Jeroen Meus. Hij zal dit seizoen voor een eerste keer opduiken. Net als Gerty Chrisoffels overigens. Ik ben altijd al een geweldige fan geweest van haar verschijning in De drie wijzen. Gerty weet als geen ander dat je bij zo’n spelprogramma helemaal geen schrik moet hebben om af te gaan en je te smijten.

Tom Lenaerts beschikt over die kwajongensachtige charme waardoor hij ongestraft net iets te ver kan gaan. Heb jij evenveel krediet? Van Herreweghe: Dat zal nog moeten blijken. De essentie van De Pappenheimers blijft dat iedereen zichzelf moet kunnen relativeren. Ook ik zet elke deelnemer wel eens in z’n hemd, zonder dat het echt kwetsend wordt.

Ben je al duchtig op de kazoo aan het oefenen? Van Herreweghe: Herinner je dat Paul McCartney er niet mee kon lachen toen Michael Jackson de rechten van The Beatles opkocht? Wel, om die reden blijf ik van de kazoo af, daar heeft Tom de rechten op. Ik ben wel mijn garage ingedoken naar iets anders bruikbaars. Ik kan nog niet zeggen wat, maar ik heb wel wat in mijn mouw steken om een deel van de quizvragen op geheel eigen wijze kracht bij te zetten.

Wordt ‘De Pappenheimers’ jouw eresaluut aan de VRT? Van Herreweghe: Het zou absurd zijn om de toekomst te ontkennen, Woestijnvis is nu mede-eigenaar van VT4 en VijfTv, maar wat die toekomst voor mij brengt, weet ik nog niet. Dat gesprek moet nog volgen, wellicht na De Pappenheimers. De enige zekerheid die ik momenteel heb, is mijn contract met Woestijnvis. Ik hoor dat de gesprekken met de VRT over een eventueel verdere samenwerking nog niet zijn afgelopen, dus wie weet? Mijn prioriteit ligt bij het maken van programma’s waar ik me goed bij voel voor een zender waar ik me goed bij voel. In de jaren die ik voor de VRT heb gewerkt, heb ik me er altijd al thuis gevoeld. (HVG.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content