Traditionele polderhoeve voorlopig van sloophamer gered

Begin maart zorgde de ‘bijna afbraak’ van het 18e eeuwse ‘Hof Ter Walle’ voor heel wat commotie. Via een spoedprocedure is de hoeve nu voorlopig beschermd.

Begin maart zorgde de ‘bijna afbraak’ van het 18e eeuwse ‘Hof Ter Walle’ voor heel wat commotie. Via een spoedprocedure is de hoeve nu voorlopig beschermd.

Volgens het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE) is het ‘Hof ter Walle’, dat aan de Oud Arenberg 73 in Kieldrecht ligt, de oudste en best bewaarde traditionele polderhoeve uit de streek. Door de uitbreiding van de haven is het merendeel van dergelijke hoeves namelijk verdwenen.

Daarom heeft Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois het Agentschap Ruimte & Erfgoed de hoeve met spoed laten beschermen. “Gelet op de hoge erfgoedwaarde van deze hoeve is een bescherming als monument van de volledige site, met inbegrip van de omwalling, te verantwoorden. Nu moet ervoor gezorgd worden dat de historische elementen van de site worden bewaard en indien nodig hersteld of gerestaureerd”, stelt Bourgeois.

Toekomst

De bescherming slaat dus zowel op de woning, de schuur, de gekasseide oprit, het hekwerk als de volledige omwalling. Zowel de schuur als de woning hebben dringende herstellingswerken nodig. Een deel van de historische omwalling ,dat onlangs verdween, moet heraangelegd worden.

Intussen bekijkt minister Bourgeois samen met de eigenaar, de Vlaamse Landmaatschappij, de toekomstige bestemming en restauratie van het ‘Hof Ter Walle’.

Elien Haentjens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content