Top 10 beste tv-programma’s van 2012

Ook het felbesproken tv-jaar van 2012 is ingelijst. En wat blijkt: de hete herfst is de kijker ten goede gekomen. Toch wat de uitschieters betreft. Met op nummer één ‘Quiz me quick’.

We hadden hier graag een hele waslijst van programma’s gezet die net buiten de top 10 zijn gevallen. Maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we al hebben moeten krabbelen om de lijst zelf vol te krijgen: Man bijt hond staat hier vooral door de rubriek 24 uur, het tweede seizoen van De rechtbank heeft een plaats gekregen dankzij de kwaliteit van de eerste twee afleveringen én de goede herinnering aan de eerste reeks, en de laatste drie uit de top 10 waren/zijn eigenlijk net te onevenwichtig om echt goed te zijn. Vielen om dezelfde reden net buiten de lijst: Crimi Clowns (2BE), Iedereen beroemd (één) en Superstaar (2BE).

De meeste titels komen uit het najaar, dus de voorspelling dat de hete tv-herfst vooral de kijker ten goede zou komen, is uitgekomen. Al moet het opnieuw gezegd dat hier vooral de uitschieters staan, en niet de grote groep middelmatige en weinig memorabele programma’s die ook de revue zijn gepasseerd.

Maar goed: die uitschieters waren wel echt toppers, met het beste cultuurprogramma in jaren, een ijzersterke documentairereeks en een adembenemende docusoap. En met bovenal niet één maar twee fictieseries die buiten de voorspelbare genres traden en een eigen wereld creëerden waarin het bijzonder fijn vertoeven was.

By the way: aangezien momenteel op basis van twee uitstekende series (Borgen en The Killing) en één goede (The Bridge) gedaan wordt alsof men in Scandinavië de beste televisie ter wereld maakt, wat voor superlatieven moeten we dan voor Vlaanderen beginnen te bedenken?

Knack Focus’ Top 10 beste tv-programma’s van 2012:

1. Quiz Me Quick (één)
2. Clan (vtm)
3. Jonge zwanen (vtm)
4. De bende Haemers (VIER)
5. De Canvasconnectie (Canvas)
6. Man bijt hond (VIER)
7. De rechtbank II (VIER)
8. Manneke Paul (vtm)
9. Alloo in de gevangenis (vtm)
10. Scheire & de schepping (één)

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content