Els Van Steenberghe

Toneelhuis wordt Shakespearehuis

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Volgend seizoen is Shakespeare zowat de centrale gast in het Toneelhuis. Al krijgen ook Hugo Claus en Reynaerde Den Vos een kamertje in de Bourlaschouwburg.

De Engelse bard mag meteen de spits afbijten in MCBTH, een samenwerking tussen componist Domnique Pauwels , regisseur Guy Cassiers, vijf acteurs (waaronder kleppers Katelijne Damen en Tom Dewispelaere), zes muzikanten en drie zangers. De hele bende wil op zoek naar de (muzikale) essentie van deze tragedie.

Nog meer tragiek is er te vinden in Hamlet versus Hamlet waarin Guy Cassiers de handen in elkaar slaat met Tom Lanoye. Lanoye schreeft een ‘nieuwe’ Hamlet. Belangrijkste nieuwtje is dat die rol zal vertolkt worden door Abke Haring (meer: hier). Ook Mokhalled Rasem, die dit seizoen een frisse Romeo & Julia bracht, zal Hamlet op een andere manier belichten. In zijn Hamlet Symphony wil Rasem focussen op de twijfel. Hij voert de vier hoofdpersonages op (Hamlet, Ophelia, Gertrude en Claudius) en jaagt dansende derwisjen tussen hen in.

Bart Meuleman springt ook op de trein der klassiekers en ensceneert Hugo Claus’ De verwondering. Onder meer de getaleneerde veulens Laurence Roothooft en Jonas Vermeulen treden aan. Vermeulen vervoegt overigens ook de rangen van Trainer, Abke Harings dansvoorstelling over en in een vleessnijfabriek als metafoor voor de samenleving…

Ook de jongste inwoners van Toneelhuis – FC Bergman – diepen een klassieker op. Een Middelnederlandse. Stef Aerts, Joé Agemans, Bart Hollanders, Matteo Simoni, Thomas Verstraeten en Marie Vinck kijken Reynaerde Den Vos heel diep in de ogen, vroegen Josse De Pauw om woorden te schrijven bij dat oogcontact terwijl Gregory Frateur en Lies Van der Aa zorgen voor muziek. Niemand minder dan Dirk Roofthooft en Viviane De Muynck delen de scène met de jonkies!

De ondertussen grootgeworden jonkies van Olympique Dramatrique trekken op hun beurt de banden aan met TGSTAN maar verklappen hun plannen nog niet. Ook Benjamin Verdonck licht niets meer dan een tipje van zijn tafeltoneellaken op. Wordt vervolgd.

(E.V.S.)

Alle info: www.toneelhuis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content