Tom Lanoye meets Anton Tsjechov

© Jan Versweyveld

De Russen komen! Met dank aan de Shakespeare van de Lage Landen…

De Russen komen! Door toedoen van mijnheer Lanoye. De Shakespeare van de Lage Landen wilde al geruime tijd samenwerken met Ivo van Hove, artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam. Eindelijk is het zover. In samenwerking met het NTGent bewerkte Tom Lanoye twee jeugdwerken van Anton Tsjechov, Platonow, [de Vaderlozen, 1878] en Ivanow [1887].

DE RUSSEN! Platonov meets Ivanov is, net als Ten Oorlog, een mix van oorspronkelijke én totaal nieuwe scènes. Zo ontmoeten Platonov en Ivanov elkaar, ook de twee Anna Petrovna’s doen dat. Eigenlijk spelen alle personages uit de beide stukken samen een onmisbare rol in één grote vertelling, die het verhaal wordt van een generatie gedreven door eigenbelang en egoïsme. Enige vergelijking met bestaande toestanden en feiten is toegestaan. De actualiteit gebaseerd op het verleden is nooit ver weg bij Lanoye.

Achttien (!) acteurs, voor evenveel rollen, en met werkelijk het kruim van het Nederlands/Vlaamse acteursgild: naast Jacob Derwig (Ivanov) en Fedja van Huêt (Platonov), Chris Nietvelt, Halina Reijn, Frieda Pittoors, Gijs Scholten van Aschat, Hans Kesting, Fred Goessens, Hugo Koolschijn, Roeland Fernhout, Hadewych Minnis en Wim Opbrouck. Leuk detail: in een volledig nieuwe scène komen voor het eerst twee van de grote diva’s van Toneelgroep Amsterdam, Chris Nietvelt en Halina Reijn, samen op de planken. Dat is gek genoeg nooit eerder gebeurd! Het was een van de leukste scènes om te schrijven, volgens Lanoye, die er aan toevoegde: La Nietvelt speelt uiteraard ‘de generaalse’, Anna Petrovna, de flamboyante weduwe van een grote generaal; La Reijn speelt de Joodse en doodzieke vrouw van de depressieve Ivanov.

Hoe lang de voorstelling zal duren is momenteel nog niet geweten, maar dat het een ‘kleine marathon’ wordt, daar mag men wel van uitgaan. Het repetitieproces zal de duur van de voorstelling bepalen. De nieuwe Lanoye wordt gedoopt op zondag 19 juni in de stadsschouwburg van Amsterdam, in het raam van het Holland Festival. Voorstellingen in het NTGent zijn gepland voor het seizoen 2011/2012.

Guido Lauwaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content