Tobias Leenaert: ‘Ik ben veganist uit filosofisch oogpunt’

© Mirjam Devriendt

Tobias Leenaert, de stichter van het Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA), krijgt de Cultuurprijs voor Sociaal-cultureel Volwassenenwerk.

In 2000 stichtte Tobias Leenaert Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA), de vereniging achter de actie Donderdag Veggiedag. Dinsdagavond werd hij gelauwerd door de Vlaamse Gemeenschap.

Ethisch Vegetarisch Alternatief – kortweg EVA – telt momenteel zo’n 4500 leden, ligt aan de basis van de actie Donderdag Veggiedag en krijgt de Vlaamse Cultuurprijs voor Sociaal-cultureel Volwassenenwerk.

“Een hele eer”, zegt Leenaert. “Het doet ons veel plezier te weten dat ons werk wordt gewaardeerd. Op dit moment is maar twee procent van de bevolking echt vegetariër of veganist, maar als je iedereen die zelden of nooit vlees eet erbij rekent, kom je toch al aan ongeveer zes procent. En tenzij de mensheid door een of andere catastrofe terugvalt tot het niveau van wilden, zal dat de komende decennia alleen maar toenemen.”

U bent gestopt met vlees eten uit filosofische motieven?

Tobias Leenaert: Ik ben veganist, dus ik eet zelfs helemaal geen zuivelproducten. En dat ben ik geworden uit filosofisch oogpunt, inderdaad. De meeste mensen zitten vandaag nog altijd vast in het christelijke denken: ze gaan ervan uit dat er een kloof gaapt tussen mens en dier, en dat de mens een superieure positie bekleedt in de schepping. We weten ondertussen heel goed, dankzij de evolutietheorie, dat die visie niet klopt. Het is moreel niet te verantwoorden dat de mens dieren doet lijden opdat wij hen kunnen gebruiken.

Zit u dan op dezelfde golflengte als Gaia?

Leenaert: Onze kernboodschap is uiteraard anders: waarom zouden we dieren opeten als we dat evengoed niet kunnen doen? En wij hebben, behalve dierenleed, ook andere motieven. Ik ken geen enkele individuele actie die zo veel kan teweegbrengen op zo veel verschillende vlakken als minder vlees eten. Dat is bijna verbazend, zelfs. Je vermindert het dierenleed, je verbetert de publieke gezondheid, je vermindert de uitstoot van broeikasgassen én je doet iets voor de beheersing van het wereldvoedselprobleem.

Over dat dierenleed gesproken: gelooft u, zoals Michel Vandenbosch dat bijvoorbeeld doet, dat we over honderd jaar even beschaamd zullen zijn over de manier waarop we vandaag dieren behandelen als we nu zijn over de manier waarop we vroeger slaven behandelden?

Leenaert: Daar ben ik vast van overtuigd. Veel mensen zullen het vandaag nog choquerend vinden om dat zo te horen, maar het kan niet anders. Ik geloof in morele vooruitgang, en die evolutie is niet te stoppen. Je zou kunnen zeggen: maar de mens is van nature toch een vleeseter. Maar dat argument houdt geen steek. Het is niet omdat iets van nature zo is, dat het ook goed is, of moreel verdedigbaar. Voor het eerst in de geschiedenis van het universum kan een diersoort ervoor kiezen om iets níét te eten.

Joël De Ceulaer

Het volledige interview leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content