Tijdelijke werkloosheid artistieke en evenementensector uitgebreid

© belga

Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) heeft het systeem van tijdelijke werkloosheid voor artiesten versterkt. De referentieperiode wordt met drie maanden verlengd en de tijdelijke werkloosheid wordt uitgebreid tot de evenementensector.

Tijdens een actualiteitsdebat in de Kamercommissie Sociale Zaken vrijdagvoormiddag kondigde minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) aan dat ze het systeem van tijdelijke werkloosheid voor artiesten heeft versterkt. De referentieperiode wordt met drie maanden verlengd. Bovendien wordt de tijdelijke werkloosheid uitgebreid tot de evenementensector. Ook andere bewijzen dan een arbeidscontract kunnen worden voorgelegd.

Artiesten vallen onder een soepel werkloosheidssysteem. De uitkeringen (60 procent) zijn nauwelijks aan degressiviteit onderworpen als de werkloze artiest drie prestaties in de voorgaande twaalf maanden kan bewijzen. Muylle kondigde aan dat deze referentieperiode voor de toegang tot werkloosheid en het behoud van het niveau van de uitkering op 60 procent met drie maanden worden verlengd. De maanden april, mei en juni worden zo geneutraliseerd.

Daarnaast wordt de tijdelijke werkloosheid uitgebreid tot de artistieke en evenementensector onder een aantal voorwaarden. Het moet gaan om een evenement dat afgelast is of verboden door de coronamaatregelen, dat tussen 1 mei en 31 augustus gepland was en dit voor 15 april. De werknemer moet ook via een arbeidscontract tewerkgesteld worden, wat ook kan aangetoond worden aan de hand van offertes, programma’s of mails. Indien de werknemer geen artistieke functie uitoefent (catering, techniek, promotie), dient aangetoond te worden dat de betrokkene tijdens de periode mei-augustus van vorig jaar bij een gelijkaardig evenement betrokken was.

De minister beklemtoonde dat er steeds een evenwicht bewaard moet worden tussen de voordelen die aan de eerder beperkte groep van artiesten en werknemers uit de evenementensector worden toegekend, en de veel strengere regels die gelden voor de gewone werkzoekende. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content