Theatermakers en muzikanten delen de scène tijdens Theater Aan Zee

© Mirjam Devriendt

Theater aan Zee (TAZ#2012) pakt uit met een programma waarin theater en muziek meer dan ooit met elkaar verweven zijn.

Die verwevenheid kan volledig op het conto van de gastcurator het Leuvense muziektheatergezelschap Braakland / ZheBilding geschreven worden. Artistieke leiders Stijn Devillé en Adriaan Van Aken stelden – samen met alle Braaklandacteurs en -muzikanten – een gaaf festivalprogramma samen dat je van 26 juli 2012 tot 4 augustus 2012 op de meest normale én meest onmogelijke plekken in Oostende kan ontdekken.

De Braaklandploeg pakt uit met verschillende premières. Waaronder eentje van eigen makelij (Naast / Hinterland van Sara Vertongen en Charlotte Bongaerts), eentje van het vermaarde locatietheatergezelschap Cie Marius (De Schpountz) én eentje van het beloftevolle vrouwenduo Sofie Palmers en Katrien Pierlet: You may find yourself.

Verder maakt Braakland het mogelijk om enkele topvoorstellingen terug te zien waar het spelen met de retoriek centraal staat. Naast eigen creaties (Lied, Hitler is Dood , Gevoelige Mensen en Hebzucht) zijn dat onder andere: Laila Soliman & Ruud Gielens (die in Egypte een theatergezelschap oprichten dat actief participeert aan de zogeheten ‘Arabische lente’ onder meer met de voorstelling Lessons in Revolting), Valentijn Dhaenens & Skagen (die met De Grote Mond een van de indrukwekkendste stukken van de afgelopen jaren maakte), Jurgen Delnaet (die dit seizoen voor een zeldzaam hoogtepunt zorgde in de musical Domino), Lisbeth Gruwez & Voetvolk (die ons dit jaar overrompelde met haar ijzersterke danssolo It’s going to get worse and worse, …), Warre Borgmans & Dimitri Leue (die momenteel door Vlaanderen reizen met het aangrijpende Het Lortcher Syndroom), Theater Zuidpool en hun indrukwekkende Macbeth, Joost vandecasteele en zijn ‘stand-up-lezing’ Otaku en Bang!van Martha!Tentatief.

Ook in het muzikale festivalluik is de Braaklandstempel onmiskenbaar. Braaklandmuzikanten als Ephraïm Cielen, Geert Waegenaar en Rudy Trouvé tonen er soloprojecten, werken er samen met of nodigen collega’s uit zoals Dez Mona, Thé Lau en Luc Van Acker.

Liv Laveyne en Sophie De Somere schuimden de theaterscholen in Vlaanderen en Nederland af op zoek naar spits talent. Pieterjan Vervondel schuimde op zijn beurt de muziekopleidingen af. Dat ‘Jong Werk’ neemt het – per sector – tegen elkaar op. Een vakjury beloont de beste muziek- en theaterbelofte met de Jong Muziek- en Jong Theaterprijs. Met het prijzengeld maken de laureaten een werk dat in première gaat tijdens de volgende editie van het festival. Dit jaar tonen 2011-laureaten Nick Steur (theater) en Statue (muziek) hun met het prijzengeld gemaakte creaties.

En er is opnieuw een familieprogramma dat plaatsvindt in het Leopoldpark, dat dit jaar ook de festivalontmoetingsplek bij uitstek is.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.taz.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content