Theatermaker Lisa Verbelen wint Dioraphte Stimuleringsprijs

Lisa Verbelen wint Dioraphte Stimuleringsprijs tijdens het Nederlandse Festival CEMENT 2012

Jaarlijks reikt Festival CEMENT – een toonaangevend festival met de focus op beloftevol podiumtalent – de Dioraphte Stimuleringprijs uit. Festival CEMENT vroeg dit jaar aan enkele Nederlandse en Vlaamse huizen een maker voor te dragen. Na twee presentatiedagen won de 24-jarige Lisa Verbelen (Het Huis van Bourgondië) met BOG. De Dioraphte Stimuleringsprijs 2012 bestaat uit een cheque ter waarde van € 7500 en een toonplek op Festival CEMENT 2013.

‘Lisa is een heel fijngevoelige theatertaal aan het ontwikkelen, die zowel materie, als woord en beeld heel knap samenbrengt’ aldus de jury, die dit jaar bestond uit Lieke Jordens (programmeur Verkadefabriek), Liv Laveyne (theatercoördinator Theater Aan Zee) en Joop Kuyvenhoven (initiator PiYon-Kuntzaken voor jonge makers, adviseur Theater (Fonds Podiumkunsten)). Ook prijst de jury Verbelens vermogen ‘een persoonlijk verhaal open te trekken naar een wijdere wereld’.

De van origine Antwerpse Verbelen studeerde in 2011 af aan de Toneelacademie Maastricht (Opleiding Theatraal Performer). Met haar afstudeerproject MUR(een stuk over een kluizenaarsbestaan) was ze reeds in 2011 te zien tijdens Festival CEMENT. Haar BOG staat voor een boog maken. Van kort door de bocht tot een totaalbeeld schetsen in een boog. In een beeldende, verstilde en filosofisch getinte creatie wil zij naar een manier zoeken om de ingewikkelde veelheid van het leven te herstructureren en . Ze wil dit doen door een oplijsting van gemeenschappelijke schakelmomenten in het leven: de eerste adem, de eerste en laatste schooldag, het eerste kind, het pensioen tot de dagen voor de dood. Verbelen is ervan overtuigd dat er naast dood en liefde meer dingen zijn die ons binden. Concreet zal Verbelen ter voorbereiding van BOG een briefcorrespondentie opstarten met mensen die zich op zulke schakelmomenten bevinden. De teksten die hieruit voort komen zullen niet hoorbaar maar leesbaar in de voorstelling verwerkt worden. Het resultaat gaat in maart 2013 tijdens Festival CEMENT in première.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.festivalcement.nl en www.huisvanbourgondie.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content