Theatermaker Jan Lauwers krijgt Gouden Leeuw op Biënnale van Venetië

© Belga

Theatermaker Jan Lauwers krijgt voor zijn hele oeuvre de Gouden Leeuw in de categorie theater op de Biënnale van Venetië. Landgenoot en collega Fabrice Murgia ontvangt de Zilveren Leeuw, voor zijn waarde als theatervernieuwer. Dat heeft directeur Paolo Baratta van de Biënnale bekendgemaakt.

De theatereditie van de Biënnale vindt dit jaar plaats van 30 juli tot 10 augustus. Lauwers, die volgende week 57 jaar wordt, en Murgia (30) zijn meteen de eerste twee Belgen die op de Biënnale van Venetië in de prijzen vallen in de categorie theater.

Jan Lauwers verwierf de afgelopen twee decennia naam en faam met zijn gezelschap Needcompany, dat hij in 1986 oprichtte met Grace Ellen

Barkey. In het verleden viel hij met zijn theaterwerk al enkele keren in de prijzen. Zo won hij onder meer de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap in 2006 en werd hij in 2012 in Oostenrijk bekroond me een ereteken voor zijn verdienste aan het land. Needcompany is er immers sinds 2009 artist-in-residence bij het Weense Burgtheater.

De Waalse theatermaker Fabrice Murgia is zowel acteur als regisseur bij de in 2008 opgerichte compagnie Artara. Met onder meer theaterstukken als “LIFE:RESET: Chronique d’une ville épuisée”, een bevreemdend theaterstuk over eenzaamheid in de grootstad en de vlucht in virtuele realiteiten zoals die van ‘Second life’, bewees Murgia al ruimschoots zijn waarde als theatermaker. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content