Theaterfestival kiest eclectisch

© Koen Broos

Het Theaterfestival 2012 belooft een uiterst bonte bedoening te worden. De jury selecteerde twaalf voorstelling die samen de brede waaier aan genres vertegenwoordigen die op de planken te ontdekken zijn.

Van 23 augustus 2012 tot 1 september 2012 slaat Het Theaterfestival de tenten op in DeSingel te Antwerpen. Je kunt er de – volgens de jury – voorstellingen van het afgelopen seizoen zien die ‘zich uitspreken over levensvormen en publieke vraagstukken die zich net vandaag sterk opdringen, en dat doen in een vorm die blijk geeft van stijl, ambacht en oorspronkelijkheid’. De jury koos bewust voor voorstellingen die het verschil maken. Niet omdat ze zo radicaal zijn maar omdat ze ‘zowel ingewijde als niet-ingewijde publieken kunnen aanspreken én verrassen’.

Die jury bestond dit jaar uit Bert Anciaux (senator en voormalig minister van Cultuur), Kristien De Proost (theatermaker – Tristero), Wouter Hillaert (recensent – De Standaard), Eddie Guldolf (theaterprogrammatie – C-Mine Genk) en Geert Overdam (coördinator Festival Boulevard). Zij prospecteerden tussen 1 mei 2011 en 30 april 2012 523 voorstellingen in Vlaanderen en Nederland, waarvan 254 premières. Ze keken ruim: van jeugdtheater tot dans, van theatrale installaties tot muziek-en teksttheater. De jury selecteerde uiteindelijk twaalf producties, die voor iedereen nog één keer te zien zijn, net voor de start van het nieuwe theaterseizoen.

Deze voorstellingen behoren tot de officiële selectie van Het Theaterfestival 2012: Onvoltooid Verleden (Toneelhuis/Olympique Dramatique), It’s going to get worse and worse and worse, my friend (Voetvolk), Gij die mij niet ziet (Bruno Vanden Broecke & Wim Helsen/KVS), Het fantastische leven van de heilige Sint-Christoffel zoals samengevat in twaalf taferelen en drie liederen (Silence Fini/De Werf), San Francisco (De Warme Winkel en volgens de jury ‘een pientere maatschappijanalyse’), A Louer (Peeping Tom/KVS), Krenz (De Koe en volgens de jury ‘hét pareltje van de selectie’), Raymond(Thomas Gunzig, Manu Riche & Josse De Pauw/KVS & Théâtre National), Dit is alles (HETPALEIS en volgens de jury ‘complexloos jeugdtheater’), De Pijnders (Cie Cecilia/De Werf/Theater Antigone), Cesena (Rosas), Land’s End (Berlin).

De alerte lezer merkt op dat er geen repertoirestukken op het festivalmenu staan. De jury heeft haar antwoord klaar: ‘Al worden er weer meer klassiekers gespeeld dan een paar jaar geleden, we hebben ons tijdens meerdere van die repertoirevoorstellingen oprecht afgevraagd waarom. Ze dwingen zo weinig hun noodzaak af. Je voelt het gesprek erachter niet. Waarom nu? Wat wil er met al die Grieken en die Russen verteld worden?’.

De jury koos ook twee voorstellingen uit de selectie van het Nederlands Theater Festival (Bloed & Rozen (Toneelhuis/Guy Cassiers) en BIMBO (Boogaerdt/VanderSchoot)) en vijf producties voor Circuit X : een reeks voorstellingen van jonge theatermakers die, nadat ze worden voorgesteld op Het Theaterfestival, op tournee gaan langs de cultuurcentra in Vlaanderen. Die ‘Circuitvoorstellingen’ maken kans op de Roel Verniersprijs. De prijs wordt in het leven geroepen ter nagedachtenis van Roel Verniers, de voormalige directeur van Het Theaterfestival die vorig jaar overleed. De prijs – een geldbedrag van 10.000 euro en repetitieruimte in Antwerpen – gaat naar een jonge maker met de bedoeling het als startbudget te gebruiken om een nieuwe productie te maken. De jury van die Roel Verniersprijs bestaat uit Friedl’ Lesage, Cees Vossen, Hanneke Paauwe en Fried Aernouts. De prijs wordt uitgereikt op zaterdag 1 september 2012 door Verniers’ weduwe Clara Van den Broek.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.theaterfestival.be en www.tf.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content