Els Van Steenberghe

Theater: Zo broos als een klaproos

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Joke Devynck en Eline Kuppens vermaken zichzelf en het publiek in Anna, een nieuw jeugdtheaterstuk van BRONKS.

‘Foefke, komen eten!’, tiert Devynck wanneer zij en Kuppens gekke meisjesnamen opsommen. De grappige scène is er een van de vele in deze Anna. Een iets te door- en voorzichtige bewerking van Fynns roman Mister God, this is Anna (1974) waarin een mysterieus meisje wordt opgevoerd dat sterft omdat ze haar poes – die in de hoogste boom geklauterd was – wilde redden.

In Anna ( * * * ), het stuk, houden Anna’s beste vriendinnen zich schuil in een vreemdsoortige speelhut. Al spelend, grappend en grienend verwerken ze de dood van hun vriendinnetje. That’s it. Devynck tekende voor tekst en regie en stoeit met de ontkenningsfase tijdens een rouwproces. Zo bouwt ze naar de aanvaardingfase toe en laat de twee dametjes ondertussen filosoferen over en spelen met de taal.

Kuppens zet een heerlijk brute vertolking neer en toont in deze rol nog maar eens haar talent als potige actrice. Devynck zet een moderne, frisse variant van Vrouwtje Theelepel neer (met klaprozen in de haren). Ze doet dat soms iets te enthousiast en te gul glimlachend. Zowel Kuppens als Devynck hadden hun karakters rijker kunnen invullen in de plaats van speels en zot te focussen op dat afwezige personage.

Het maakt deze Anna tot een fluks en beloftevol jeugdtheaterdebuut dat net te luchtig en te weinig scherp is om helemaal te imponeren. Dit is theater als een klaproos: bont gekleurd, prachtig van vorm maar met een te broos uitgewerkte inhoud.

Els Van Steenberghe

Info: www.bronks.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content