Els Van Steenberghe

Theater: ‘Zet die ploat af!’

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Alles is mogelijk in ‘Niets is onmogelijk’ van Olympique Dramatique, Lazarus en Toneelhuis. Gevolg: een deurenkomedie met veel stoom maar iets te weinig stilte.

The Play = Niets is onmogelijk

Gezelschap = Olympique Dramatique, Lazarus en Toneelhuis

In een zin = Een geslaagde, nog niet perfect geritmeerde deurenkomedie met maatschappijkritische toets.

Hoogtepunt = De zinderende scène waarin het overbekende citaat van Bart De Wever inventief ingezet wordt om de absolute vereenzaming van ‘Semjon Kakbroek’ in te zetten.

Score = * * *

Quote = ‘Zet die ploat af!’

‘Zet die ploat af!’ tiert Geert Van Rampelberg plots. Hij loopt dan al anderhalf uur rond in een gebreide, beige pantalon (een ‘kakbroek’ in vaktermen). In die broek verbergt hij een balpen én briefpapier. Om zijn ideale afscheidsbrief te schrijven…

Wanneer het moment suprême is aangebroken, neemt Van Rampelberg plaats aan een tafeltje terwijl achter hem een vuurrode wimpel met zijn portret verschijnt. Er wordt een stevig technonummer door de boxen gejaagd en plots staan er allerlei vreemde wezens – van mannen op pumps en veel te lange baarden tot wandelende bontjassen – in de rij om hem voorbeeldjes van afscheidsbrieven aan te reiken. Daarin gaat – uiteraard – alle lof (en geld) naar hen. Tot het hem te veel wordt: ‘Zet die ploat af!’. Van Rampelberg vat vervolgens een van de mooiste scènes uit Niets is onmogelijk aanvat: een pleidooi voor een eerlijker, minder machtsgeil en geldzuchtig beleid. Toptoneel in kakbroek en vertolkt door een acteur die jaar na jaar rijpt als klassewijn.

Het uptempo waarin de grappige scènes elkaar opvolgen, verdringt de stilte en de traagheid die nodig zijn om de tragiek van Semjon écht te laten zinderen. Wellicht vinden de spelers dit evenwicht tijdens de tournee. Ondertussen blijft Niets is onmogelijk pront overeind als deurenkomedie waarin het De Wever-citaat een vraag wordt aan politici die een hypocriet liedje zingen: ‘Zet uw ploat af!’

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

NIETS IS ONMOGELIJK en de laatste aanpassingen aan de kostuums from Toneelhuis on Vimeo.

Els Van Steenberghe

De volledige recensie verschijnt volgende week (woensdag 7 november 2012) in Knack Focus.

Meer info: www.toneelhuis.be en www.lazarusvzw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content