Els Van Steenberghe

Theater: Yesterday, Theater Malpertuis

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Wat doen mensen in de gang? Flirten en fulmineren, zo blijkt uit deze betoverende creatie.

Theatermaker Piet Arfeuille en cineast Nathalie Teirlinck laten u beleven wat u al lang wilde doen maar nooit durfde: onzichtbaar postvatten in de gang van een of ander flatgebouw en alle meer of minder mysterieuze ontmoetingen bespieden.

Beide makers zijn gefascineerd door elkaars taal én het versmelten van toneel en film. Dit resulteerde vorig jaar in het betoverende Send all your horses. Dit seizoen mondt hun samenwerking uit in het bevreemdende Yesterday (or how we felt about the rumour) ( * * * ). De titel verwijst niet naar de hit van de Beatles, wel naar herinneringen aan bizarre taferelen.

De gang als miniwereld

U neemt plaats voor een smalle, lange en naar links afbuigende gang met vaal bloemetjesbehang. In die geluidloze, magistraal verlichte tunnel verglijdt de tijd en passeren mensen die elkaar verleiden, afranselen en troosten. Teirlincks dromerige beeldtaal en Arfeuilles subtiele regietaal creëren een intrigerend universum waarin bevreemdende karakters ronddolen die vaak, maar niet altijd, fascineren.

Want wat beide regisseurs van hun acteurs vragen, is niet min: met een minimum aan woorden een maximum aan emotie, karakter en verhaal genereren. Niet van de poes. Zeker niet voor minder ervaren performers. Acteur Stefan Perceval is zowat de meest ervaren speler binnen de cast. Dat blijkt onmiddellijk uit de krachtige, stille beelden die hij neerzet. De overige acteurs (van piepjong tot ouder) zijn exquis geregisseerd in uitgebalanceerde, betekenisvolle beelden en scènes. Toch ontbreekt het hen aan de nodige ervaring en podiumvastheid om even sterk en sober ‘in de gang’ te staan en zodoende de verbeelding van de toeschouwers maximaal te prikkelen.

Onevenwichtig

Dit maakt Yesterday tot een ietwat onevenwichtig maar intrigerend experiment. Het stuk zuigt je op zoals een steengoede film dat in een pikdonkere filmzaal doet: even vergeet u dat dit een voorstelling is. U waant zich een vlieg op de muur van een doordeweekse gang waar prachtige en pijnlijke situaties ontluiken. Scènes waar normaal enkel de bloemen op het behang de stille getuigen van zijn.

Els Van Steenberghe

Meer over de inspiratiebronnen van beide makers ontdekt u deze week in Knack Focus.

Meer info: www.malpertuis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content