Els Van Steenberghe

Theater: Wanhoop op z’n schoonst

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

‘Geachte’ nodigt u uit in het appartementje van een vrouw die met man en macht haar gezin bij mekaar tracht te houden. Dat lukt. Tot de boeken en lege pillenstrips door de lucht vliegen…

The Play = Geachte

Gezelschap = Toneelgroep NUNC / Leen Roels

In een zin = Geachte is een prachtig geconstrueerd verhaal dat aan mekaar hangt van de levenspijn maar door de humor in het spel wel verteerbaar blijft.

Hoogtepunt = Het moment waarop Roels tegelijkertijd de wanhopige Olga en de zwangere gezinszorgambtenaar vertolkt. Schitterend en schrijnend tegelijkertijd.

Score = * * * *

Quote = ‘Wacht nu efkes mannekes, rustig, rustig!’

Terwijl Leen Roels – een beetje truttig gekleed in lichtblauw truitje, crèmekleurig rokje en grappig kindersokjes in sportschoenen – zich als de wanhopige Olga tegen het raam van de speellocatie drukt, maken voorbijgangers gniffelend een foto van het vreemde tafereel. Onbewust tonen ze zo hoe de samenleving omgaat met mensen die het levensritme even niet meer aankunnen: er gniffelend naar loeren en dan snel weg wandelen.

Gachte is misschien wel Toneelgroep NUNC’s meest maatschappijkritische voorstelling ooit, zonder dat het Gentse gezelschap pront met dit label loopt te zwaaien. Neen, het blijft trouw aan de missie: verhalen vertellen die verankerd zijn in de samenleving en iets over die samenleving vertellen. NUNC – geleid door Benjamin Van Tourhout – is een stille minnaar van (vergeten) historische verhalen maar deze keer trekt Leen Roels samen met Van Tourhout voluit de kaart van vergeten mensen anno 2014.

Roels oogstte de voorbije jaren lof met enkele zelfgeschreven monologen. Dat ze daarin uitblinkt, bewijst ze ook met deze monoloog. In Geachte speelt ze Olga die zich als opgejaagd wild verschanst in haar met boeken volgestouwde huis. ‘Boeken lezen, is als bevallen’, vindt Olga’s vader. Voor Olga is het vooral een vlucht uit een wereld vol hulpverleners die het nodig lijken te vinden om haar gezin – twee kinderen en een bedlegerige moeder – te ontwrichten.

Roels speelt alsof haar en Olga’s leven ervan af hangt. Dat resulteert tijdens de eerste minuten in een storend luide dictie maar gaandeweg vindt ze rust en met die rust ook de intensiteit van het spel.

Geachte is een prachtig geconstrueerd verhaal dat aan mekaar hangt van de levenspijn maar door de humor in het spel wel verteerbaar blijft. Het is tegelijkertijd een scherpe oproep om meer empathie te tonen tegenover mensen die anders denken en zich anders gedragen maar het daarom nog niet verdienen om als mislukkeling te moeten wegkwijnen terwijl instellingen zich over de rest van hun familie bekommeren.

Smaakmaker: Leen Roels in Zwerfkei, een vorige NUNC-creatie –

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Els Van Steenberghe

De voorstelling reist vanaf oktober 2014 door Vlaanderen.

Meer info: www.toneelgroepnunc.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content