Els Van Steenberghe

Theater: Verplichte voorstelling!

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Tom Dewispelaere zet als Noël Catrijsse een meesterlijke vertolking neer in Onvoltooid Verleden van Toneelhuis, naar de gelijknamige roman van Hugo Claus.

Dit. Moet. Je. Zien. Ook al is het verhaal – gebaseerd op Hugo Claus’ thriller uit 1998 – niet zó inventief. En het imposante decor – een toneelwand vol (misdaad)dossiers waarvoor een tafeltje met bureaulamp, een kapstok en wat stoelen prijken – is vooral functioneel.

Waarom moet je dan absoluut een kaartje kopen? Omdat dit decor de perfecte, niet opdringerige achtergrond vormt waartegen Tom Dewispelaere een adembenemende vertolking neerzet. Twee uur lang speelt hij zijn rol – een seriemoordenaar die aan de ondervrager zijn relaas doet – zoals een muzikant een partituur speelt. De zware voetstappen van Jan Decleir – die de ogenschijnlijk zachtmoedige ex-commissaris Blaute speelt – starten het ‘ondervragingsritueel’.

Onvoltooid verleden ( * * * * ) is perfect spelerstoneel dat lumineus eindigt. Dat eindbeeld werpt een blik in het hoofd van de dader en maakt de voorstelling ook op esthetisch vlak af: het sobere beeld explodeert tot een overweldigend bont beeld. Meer weten? Ga kijken!

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Els Van Steenberghe

De volledige recensie lees je volgende week (2 mei 2012) in Knack Focus.

Meer info: www.toneelhuis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content