Els Van Steenberghe

Theater: Uw leven, een kunstwerk?

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Miet Warlop gebruikt de toneelvloer als canvas voor een bont, fluorescerend en incoherent portret van het leven.

Mystery Magnet ( * * ) van beeldend kunstenaar / theatermaker Miet Warlop is een zestig minuten durende estafette van uit elkaar voortvloeiende, mooie maar al te bizarre taferelen.

Wat begint met een eenzame fat boy (Wietse Tanghe) die op een kale scène tegen een witte wand zit en rustig zijn eigen geliefde draait (met dank aan een buisvormig ballonnetje) mondt uit in een hallucinant tafereel dat het midden houdt tussen een slagveld, het resultaat van een Action Painting performance en een alternatieve uitvaart.

Wervelend theater is deze stoet van beelden niet. Mystery Magnet ( * * ) toont vooral Warlops ‘beeldend-universum-in-ontwikkeling’. Hoe vrolijk de kleurtjes binnen dat universum ook ogen, de taferelen die ze inkleuren zijn eerder tragikomisch: een vrouw die een dikkerd door de acherwand duwt, wezens die verf braken, een regen van vlijmscherpe dartspijltjes, wandelende en verf plassende broeken of een dame die pront een man berijdt en hem worteltjes voert… Wat alle wezens en voorwerpen in Mystery Magnet delen, is hun verlangen om aan elkaar te klitten of elkaar af te stoten. Als magneten. De creatie lijkt een levenscyclus in fast forward te suggereren: geboren worden, een geliefde veroveren, kotsen van het leven en – uiteindelijk – heengaan, begeleid door hemels koorgezang.

Elke scène is een visuele verrassing én een theatrale ontgoocheling. Warlop en haar performers spelen met kleurige verf, magneten, pruiken en de zwaartekracht. Met dagdagelijkse voorwerpen worden bevreemdende beelden gecomponeerd die ‘het overleven’ in al zijn waanzin, aandoenlijkheid en heroïek verbeelden. Ondanks die inventieve beeldenpracht overtuigt deze creatie niet. De beelden zijn kleurbommetjes die amper vertel- en spankracht of betekenis bezitten.

Mystery Magnet overtuigt bovenal als een soort perfomance die uitmondt in een tragikomische installatie. Alleen jammer dat die installatie direct na het applaus ontmanteld en opgeruimd wordt. Op die manier wordt deze creatie ook als beeldend kunstwerk ontkracht en ontkend.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.mietwarlop.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content