Els Van Steenberghe

Theater: Tristero ontlokt je een ‘Aha!’ in de Press Shop

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Het Brusselse collectief Tristero toont in het bitterzoete ‘Reset’ waarom onze samenleving op de resetknop moet duwen.

Nodig Youri Dirkx, Kristien De Proost en Peter Vandenbempt uit op een feestje en zij zorgen gegarandeerd voor de grappen én de verhitte discussies over leven en welzijn. Vanuit die pittige combinatie – humor en engagement – groeit elke creatie.

Soms ensceneert het trio een gewiekste repertoiretekst, andere keren schrijven ze de tekst zelf. Zoals Reset ( * * ). Dit stuk ontsproot aan een wrange vraag: “Waarom leven we ons leventje en komen wij niet in opstand tegen de politieke en financiële grootmachten die de wereld verknoeien?” Tristero beantwoordt die vraag jammer genoeg niet maar ensceneert en illustreert ze in een decor dat verdacht veel lijkt op het interieur van de Relay Press Shops in stations en luchthavens.

Het stuk doet snakken naar de maatschappelijke resetknop. Opzet geslaagd? Niet helemaal. Want welke zoden brengt dit sappig gespeeld en schitterend vormgegeven piekertheater aan de dijk? Waarom tonen wat we al weten of vermoeden? Als je dan toch de nek uitsteekt, waarom zoek je dan uitsluitend naar een inventieve enscenering van de problemen? Reset ánd restore, Tristero!

Els Van Steenberghe

Meer info: www.tristero.be

De volledige recensie leest u volgende week (1 februari 2012) in Knack Focus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content