Els Van Steenberghe

Theater: Tik Tak voor volwassenen

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Ergens in het voorjaar toonden Robbert&Frank/Frank&Robbert een try-out van hun ‘To Break – The Window of Opportunity’. Het resultaat? Als een lopend vuurtje verspreidde het gerucht zich dat dit een van dé topvoorstellingen zou worden van TAZ#2014, het festival waar de voorstelling in première ging. En voor een keer blijkt dat gerucht correct.

The Play = ‘To break – The Window of Opportunity’

Gezelschap = Robbert&Frank/Frank&Robbert

In een zin = To Break – a Window of Opportunity is een bonte ode aan de vriendschap waar je kan thuiskomen in elkaars verbeelding.

Hoogtepunt = Het moment waarop in de kleurige setting een wapen wordt bovengehaald…

Score = * * * *

Bij aanvang oogt de scène kaal, op het achterdoek na waarop een verlaten woestijn geschilderd is. Frank Merkx en Robbert Goyvaerts komen de scène op en dragen elk een metershoge plank waarmee ze allerlei kunstjes uithalen. Wat dan volgt, is een feest van de verbeelding. Het duo noemt hun voorstelling ‘Tik Tak voor volwassenen’.

Daarmee doelen ze wellicht op de associatieve manier waarmee de ene scène uit de andere ontstaat. Bijvoorbeeld: na enkele eigenhandig gebeeldhouwde boompjes op de scène uitgestald te hebben, gaat Goyvaerts in dat bos liggen, net naast een kartonnen vijver. Ondertussen weerklinkt de intro van David Lynch’ Twin Peaks, amuseert Merkx zich met een speelgoedauto en voor je het beseft spelen ze een cruciale scène uit Twin Peaks na. Of nog: er wordt een boomstronk de scène op gedragen waaruit plots verrassende klanklandschappen ‘dwarrelen’… Deze performancekunstenaars gebruiken de speelvloer als een vrijplaats om met materialen en scènes uit de ‘echte’ wereld een eigen, gekke wereld te creëren. Hun wereld oogt een beetje als een bonte speeltuin voor / van twee volwassenen waar elk object kan transformeren en plots kan beginnen spreken, zingen of huilen.

In die ‘speeltuin’ prutsen de twee met de concentratie, de ernst en het plezier van spelende deugnieten die elkaars beste vriend zijn. Dit maakt de performance tot meer dan luchtig stoeien met kleuren, klanken en hout. Doorheen alle scènes schemert de vriendschap tussen de twee performers. Het maakt To Break – a Window of Opportunity tot een ode aan de (prettig gestoorde) vriendschap als buffer tegen de te nuchtere buitenwereld.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.campo.nu, www.robbertenfrank.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content