Els Van Steenberghe

Theater: Sputterende seksmachine

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Het Vlaams-Nederlandse collectief Wunderbaum eert en verfoeit de auto in de brokkelige maar o zo geile muziektheatervoorstelling ‘Detroit Dealers’.

The Play = Detroit Dealers

Gezelschap = Wunderbaum

In een zin = Een bitterzoet stuk dat (nog) niet zo lekker glijdt als een Cadillac maar stoot als een Hummer.

Hoogtepunt = de scène waarin Rosemarie Wilson en Walter Bart de ontmoeting van Arie Bart en de soulzangeres naspelen. Met flinke knipoog naar de film noir.

Score = * *

Quote = “De pracht van de wereld is ingehaald door een nieuwe schoonheid, die van de snelheid.”

Eten, drinken, telefoneren, mijmeren en vrijen. Wie doet het niet in de wagen? Dat die vierwieler intussen het milieu naar de verdoemenis helpt, is geen nieuws meer. Toch levert dit oud nieuws charmant muziektheater op. Met dank aan de grootvader van acteur Walter Bart.

Die man, Arie Bart, was in de jaren zestig een gedreven Opel-verkoper. Tijdens een zakenreis naar de hoofdzetel van General Motors in Detroit beleefde hij een wilde nacht met een soulzangeres. Negen maanden later viel er in Hilversum een geboortekaartje in de bus. Gevolg: fietsfanaat Walter Bart moét de hoofdstad van ‘Koning Auto’ wel liefhebben. Want zijn zwarte familie woont er. De creatie toont die haat-liefdeverhouding iets te goed. De scènes waarin de auto al rappend bezongen of net vervloekt wordt, wisselen elkaar te stroef af. Gelukkig zorgen percussionist Jens Bouttery en saxofonist Andrew Claes voor de muzikale maïzena.

De première vond plaats tussen stoere Volvobolides. Omringd door opgeblonken staal, rubbergeur en kleurig tl-licht vertelt Bart zijn levensverhaal terwijl sidekick Remmers ‘de auto’ vertolkt. Dat Barts zwarte achternicht ineens het toneel op stormt en er de sterren van de hemel zingt, zorgt voor een magische apotheose van een bitterzoet stuk dat (nog) niet zo lekker glijdt als een Cadillac maar stoot als een Hummer (met een gigantische achterbank).

Els Van Steenberghe

De volledige recensie lees je volgende week (27 juni 2012) in Knack Focus.

Meer info: www.wunderbaum.nl en www.ntgent.be en www.hollanfestival.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content