Els Van Steenberghe

Theater: Poes poes poes!

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

‘Book Burning’ – het eerste wapenfeit van theatermaker Pieter De Buysser en beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck – is een grappige, rakende én onheilspellende monoloog, verteld door een kat…

‘Ik zou in Hans’ werk willen wonen’, vertrouwde De Buysser ons onlangs toe. Book Burning ( * * * * ) vervult die droom.

Meer dan anderhalf uur ‘woont’ De Buysser in Op de Beecks magistraal decor, een nachtzwarte, houten koffer die tijdens de voorstelling door De Buysser uitgeklapt wordt en transformeert tot een wonderlijk amalgaam van exquis belichte stillevens. Die beelden vormen net een poppenhuis, dé ideale omgeving voor De Buyssers vertelling. Die vertelling is tegelijkertijd een maatschappijkritisch pamflet en een warm verhaal over een vader-dochterrelatie (en hun poes). De hele historie is doorspekt met verwijzingen naar mythologische en wetenschappelijke figuren en verhalen. Dit lijkt complex maar het verhaal is zo helder en ingenieus gecomponeerd dat je moeiteloos kan volgen. Daar zorgt ook De Buyssers flamboyante vertelstijl voor. Zijn spel wordt virtuoos aangescherpt door zachte piano- en vioolklanken en een uitgekiende lichtregie.

Zo groeit De Buyssers en Op de Beecks hedendaagse versie van de ‘Wunderkammer’ uit tot uitgebalanceerd theater waarin de politiek poëzie wordt en vice versa.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.margaritaproduction.be en www.hansopdebeeck.com

De volledige recensie lees je volgende week (30 mei 2012) in Knack Focus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content