Els Van Steenberghe

Theater: Ons vlakke land

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

In het broze maar intrigerende Ich bin wie du snijdt Haider Al Timimi zijn Arabische ziel – net als een granaatappel – doormidden.

The Play = Ich bin wie du

Gezelschap = Union Suspecte

In een zin = Ich bin wie du toont op een iets te gejaagde manier hoe inspirerend én gevaarlijk het kan zijn om zich aan iemand te willen spiegelen.

Hoogtepunt = Het moment waarop Al Timimi naspeelt hoe hij zijn eerste communie deed, amper een woord Nederlands sprak en bad tot Maria dat hij alleen zou zijn in de kerk. Tot hij zijn ogen terug opent, het publiek ziet, de ogen snel weer sluit en nogmaals tot Maria bidt. Ander hoogtepunt: het moment waarop Al Timimi een machtig mooie, Arabische versie van Jacques Brels ‘Mijn vlakke land’ zingt.

Score = * *

Gelukkig draagt hij pumps met antislipzolen! De duik die Haider Al Timimi neemt op het met granaatappelsap bemorste podium wordt stevig afgeremd door zijn kokette schoenen. Hij vond ze in een gat dat hij in het podium sloeg. Het derde gat. In het eerste gat moffelde hij het glittervestje waarmee hij Michael Jacksons moonwalk imiteerde en uit het tweede gat viste hij een make-upsetje. Intussen wringt hij zich in een onderjurkje en kleurt zijn lippen granaatappelrood.

Toch is Ich bin wie du géén travestietshow. Het is een deels autobiografische vertelling van een man die zijn persoonlijke Arabische Lente beleeft. Al Timimi wisselt persoonlijke anekdotes af met scènes waarin zijn alter ego transformeert tot Fairuz, de beroemde, vrijgevochten Libanese zangeres die begaan is met de teloorgang van (‘de gaten in’) haar land. Timimi jaagt – half dansend, half (te snel) pratend – van anekdote naar transformatie en terug. Dat jachtige fnuikt de (overtuiging)kracht.

Toch blijft de boodschap hangen. Voor Al Timimi zijn Fairuz én Jackson inspirerend. Voor veel Arabieren is enkel het Westen de te imiteren inspiratiebron. Daar wordt hij radeloos van. Want iets of iemand blindelings imiteren, is als lopen op pumps zonder antislipzolen: vroeg of laat ga je op je bek.

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

EN

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Els Van Steenberghe

De volledige recensie verschijnt volgende week (woensdag 14 november 2012) in Knack Focus.

Meer info: www.unionsuspecte.be en www.moussem.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content