Opinie

Els Van Steenberghe

Theater: Nico Sturm haalt te veel uit de kast

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

In ‘De explicateur’ stalt Nico Sturm zijn collectie bureaulampen uit, ontrolt onvoltooide schilderijen, omringt zich met topmuzikanten en harkt prachtzinnen én flutgrappen bij elkaar…

The Play = De explicateur

Gezelschap = Nico Sturm

In een zin = Een jammerlijk geval van te veel uit de (zolder)kast willen halen…

Hoogtepunt = Het bloedmooie begin waarin het vreemde mannetje mijmert over de schepping van de wereld.

Score = * *

Quote = ‘Wat moet je beginnen als iedereen die je liefhebt weg is?’

‘Als ik nu eens alles uit de zolderkast haal?’, moet Nico Sturm gedacht hebben. Hij propte de inboedel in de wagen, racete naar het theater en stortte zijn schemerlampen, opgezette eekhoorntjes, platenspeler en elektrische treintjes op de scène. Voilà. In dit van nostalgie gloeiende rommelzolderdecor vertolkt de knullig uitgedoste Sturm De explicateur.

Vroeger gaf een explicateur uitleg bij stomme films. Nu geeft Sturms explicateur uitleg bij de vierkant draaiende wereld én bij zijn eenzaam bestaan ‘Wat moet je beginnen als iedereen die je liefhebt weg is?’, vraagt hij zich af. Zijn antwoord: herbeginnen. Dus verzint hij scheppingsverhalen – ‘misschien zijn we ontstaan uit een vlinder?’ – en fantaseert over een wereld zonder winteruur, vol bloemenmozaïeken, met bibliotheken waar je geruststellende (mama)geluiden kan ontlenen en waar Tony Bell – een Antwerpse komiek uit de vorige eeuw – de moppen tapt.

In dat loos fantaseren, is Sturm op zijn best. Maar de klasbak maakt het zichzelf niet gemakkelijk. Sturm springt in subtiele slapstickstijl van de poëtische hak op de maatschappijkritische tak. Dat levert een krakkemikkige verhaalstructuur op. Sturm ís een lekker podiumbeest. Maar als gretige, melancholische explicateur wil hij zo veel uitleggen én laten horen én tonen én vertolken dat hij amper iets écht gezegd krijgt. Een jammerlijk geval van te veel uit de (zolder)kast willen halen.

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Els Van Steenberghe

De volledige recensie verschijnt volgende week (27 februari 2013) in Knack Focus.

Meer info: www.uitinvlaanderen.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content