Els Van Steenberghe

Theater: Meer seks!

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Abattoir Fermé tapt in ‘A Brief History of Hell’ uit een ander vaatje. Geen horrortheater maar leertheater: een geestig ( soms gortig) lesje over de debilisering van de kunstenwereld alias de ‘hel’.

‘We moeten meer seks hebben. Een maatschappij met weinig seks, is een verengde maatschappij!’ Dit is een van de oneliners die als pingpongballen over de helwitte scène stuiteren in deze A Brief History of Hell ( * * ). Ondertussen wordt er naarstig met de ogen gerold, gretig in borstjes gebeten, breed gegrijnsd en naar elkaars halsjes gehapt zoals enkel vampiers en acteurs van Abattoir Fermé dat kunnen.

Dat die acteurs schreeuwerige kostuums dragen en hun gezichten eruitzien als het resultaat van een uurtje Action Painting met fluorescerende verf, is het vreemdste kantje van dit stuk. Want Abattoir Fermé stond tot nog toe voor woordeloos, subliem belicht theater dat – begeleid door mysterieuze klanken – afdaalt in de onderwereld. Nu neemt regisseur en auteur Stef Lernous een veelbelovende bocht van 180 graden: hij duikt de protserige kunstenwereld in en levert teksttheater af. Zijn groteske tekst is een opgestoken middenvinger aan het adres van de mondaine kunstverzamelaars en kunstwetenschappers.

Zo krachtig en kleurrijk de scènebeelden zijn, zo tam en vlak is het samenspel en de spelmatige uitwerking van de karakters bij momenten nog. Explicieter gezegd: meer seks op het toneel, jongens!

Els Van Steenberghe

Meer info: www.abattoirferme.be

De volledige recensie leest je volgende week (woensdag 6 juni 2012) in Knack Focus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content