Theater: Le signal du promeneur, Raoul Collectif

Vijf mannen met baarden verteren in ‘Le signal du promeneur’ een knoert van een depressie met een tikkeltje te veel bravoure.

Ferme ta gueule!“, schreeuwt de meest woeste ‘baardmans’ naar zijn collega die vooraan op de scène klaagt over een droom waarin hij zijn moeder vermoordt door haar hoofd tegen de grond te stampen. Luttele seconden later gooit de woeste dolleman zijn brandende fakkel in de coulissen en vliegt op de ‘zeur-met-de-bizarre-droom’ af. Er ontstaat een stevig gevecht tussen de vijf performers waar pijnlijk raak wordt geklopt en de salto mortale’s niet fake zijn…

Deze virtuoze bruutzakken vormen het Raoul Collectif, een van de beloftevolste Franstalige gezelschappen. Te ontdekken tijdens Toernee General. Een festival waarin KVS en Thêatre National – de twee Brusselse stadstheaters – talent van over de taalgrens presenteren. Le signal du promeneur ( * * ) bijt met verve de spits af. Met niet meer dan een verminkte kerstboom, een buffetpiano, een boomstronk en enkele taboeretjes voeren de vijf een louterend ritueel uit dat uitmondt in een zalige apotheose met veel struisvogelveren en rondvliegende aardkluiten. Zo willen ze de grootste angsten, diepste verlangens en goorste waanideeën van de hedendaagse mens bezweren.

Het levert vaak grappig en sóms behoorlijk rakend toneel. Want de spelers geven zich in de rakende scènes net iets te weinig bloot: hun weelderig spelplezier en olijke grappenmakerij staat het kwetsbare (voorlopig?) ietwat in de weg.

Els Van Steenberghe

De volledige recensie leest u op 18 januari 2012 in Knack Focus.

Meer info: www.theatrenational.be en www.kvs.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content