Els Van Steenberghe

Theater: Hart van goud

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

En wat als de pijl van Cupido afketst? Theater Zuidpool maakt met ‘Phaedra’ een met goudpoeder bestrooide tragedie over de onbeantwoorde liefde.

The Play = Phaedra

Gezelschap = Theater Zuidpool

In een zin = Een straffe enscenering van een bloedmooie tekst waarin niet alleen het decor en de kostuums maar ook en vooral de acteerprestaties van goud zijn.

Hoogtepunt = Deze Phaedra rijgt – na een te hoogdravend begin -de hoogtepunten aan elkaar: Koen van Kaam die als ‘kloeke’ jager pleit voor een leven zonder vrouwen, Phaedra die haar hart aanbiedt aan Hippolytus (Louis Van der Waal) en voedster Ariane van Vliet die zichzelf zowat opvreet van wroeging na de dood van Phaedra.

Score = * * * *

Quote = ‘Stiller dan een parel, draag ik je in de schelp van mijn hart.’

Keeps me searching for a heart of gold‘, zingt Neil Young al sinds 1972. Wel, de brave man heeft niet goed gezocht. Want er is een vrouw die al eeuwenlang met zulk een hart rondloopt en er maar niet in slaagt om de ware te vinden. Haar naam? Phaedra. Haar beroep? Griekse koningin. Haar ghostwriter? Maria Tsvetajeva. Zij legt Phaedra prachtzinnen in de mond als ‘stiller dan een parel, draag ik je in de schelp van mijn hart.’ In Theater Zuidpool is Sofie Decleir Phaedra.

Decleir is een van de ‘avonturiers’ van Theater Zuidpool. Zij zijn krakken in het ensceneren van stevige teksten. Al gaat het soms mis. Het hoogdravende begin voorspelt weinig goeds maar na enkele minuten wordt Phaedra toneel om van te smullen. Dankzij de ‘gouden’ acteerprestaties. Sofie Decleir geeft de statigheid van Phaedra een wanhopige ondertoon. Die tragiek komt extra uit de verf dankzij Decleirs tegenspeelster: een verbluffende Ariane van Vliet. En dan is er nog koning Koen De Sutter. Hij sluit de boeken. Letterlijk. En veroordeelt Neil Young tot een eeuwige ‘miner for a heart of gold‘.

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zuidpool speelt PHAEDRA – teaser from Theater Zuidpool on Vimeo.

Els Van Steenberghe

De volledige recensie lees je woensdag 23 oktober 2013 in Knack Focus.

Meer info: www.zuidpool.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content