Els Van Steenberghe

Theater: ‘En uw moeder is een hoer!’

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

In ‘Recht zal zijn wat ik zeg’ ontmaskert Theater Malpertuis de retoriek in de politiek: zelfs de grapjes of stekelige opmerkingen zijn ingestudeerd.

The Play = Recht zal zijn wat ik zeg!

Gezelschap = Theater Malpertuis

In een zin = Sterk teksttheater dat een groot vraagteken plaatst bij de integriteit van politici maar meer had kunnen doen dan dat.

Score = * * *

Quote = ‘Neem uw tong weg, en u houdt niks meer over.’

Hoe (on)eerlijk zijn politici? Die vraag stellen Thomas Janssens en Matthias Meersman zich – geruggensteund door auteur en coach Piet Arfeuille – omdat in de huidige politieke cultuur de schijn belangrijker blijkt dan het zijn. De verpakking primeert almaar meer op de inhoud.

Wie zich na deze intro aan een ‘dramstuk’ verwacht, heeft het goed mis. De twee gladde heren (perfect gekapt en gekleed zoals ook echte politici perfect getrimd en gedrild zijn) pakken het slim aan. Ze omzeilen alle hedendaagse politieke strijdpunten (en strijders) en fileerden een tekst uit 336 tot een pittige dialoog waarin het democratisch gedachtegoed een schaamlapje blijkt voor egocentrisch gekijf én gevlei. Met ‘de burger’ als pasmunt.

De oorspronkelijke tekst bestaat uit de pleidooien van een geschil tussen een zekere Demosthenes (stadsmagistraat) en Aishines (belangrijkste tegenstander van Demosthenes). Niet het (banale) geschil is ontluisterend maar de manier waarop de twee kemphanen dit geschil aanwenden om elkaar te minachten. ‘De burger’ weerklinkt daarin veel vaker als strategisch gekozen ‘woord’ dan als oprechte bekommernis.

De twee acteurs spelen een uitmuntend pingpongspel met taal, mimiek en gestiek. Net twee volleerde politici. Ze leveren knetterend toneel (met op de juiste momenten een flink shot muziek, onder meer van Queen) in een rauwe, helwit belichte setting. Geen rechtbankdecor, geen ‘lege ruimte’ maar een uitgedokterde plek die het midden houdt tussen een cockpit – technicus Dimitri Compernolle zit op de scène en noteert onder meer onder welk woord hij een lachband moet plaatsen -, een televisiestudio, een kleedkamer en een pingpongzaaltje. In die setting wapperen de twee politici elkaar gedag met een cool ‘Yoooh’ en ze oefenen hun teksten tot het ingestudeerde integer aandoet…

Recht zal zijn wat ik zeg is boeiend en knap vormgegeven geëngageerd theater. Maar, het had meer kunnen zijn dan een diplomatisch geformuleerde vraag aan politici om eerlijker te spreken (en te handelen) en geen (toneel)rol te spelen.

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Els Van Steenberghe

Meer info: www.malpertuis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content