Els Van Steenberghe

Theater: De kotelettenmoord

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Lazarus’ ‘Met voorbedachten rade’ is een satirisch eerbetoon aan rechercheurs die er al eens met de pet naar slaan. Klein verschil: Lazarus slaat niet met een pet maar met soepgroenten en koteletten.

The Play = Met voorbedachte rade

Gezelschap = Lazarus

In een zin = Vermakelijk maar te mager theater. Er staan vier acteurs op de scène met een overvloed aan acteertalent, het scènebeeld spettert letterlijk en figuurlijk. Maar het verhaal is zo mager als een ontvet plakje ham.

Hoogtepunt = De soepgroentenscène. Meer verklappen is zonde.

Score = * *

Quote = ‘We hebben een verdachte maar nog geen bewijs.’ Of nog: ‘Men kan geen hazenpaté maken zonder haas.’

‘Aha, er wordt voor ons gekookt!’, denk je wanneer de geur van knapperig gebakken varkenskoteletjes je in de neus waait als je de theaterzaal binnenkomt. Tegen de achterwand van de scène hangt een gigantisch patchwork van aan elkaar genaaide wandtapijten. Ervoor staat een acteur koteletjes te bakken terwijl een andere acteur gehaktballetjes als pareltjes aan een snoer rijgt. Ondertussen behangen twee andere spelers een gipsen borstbeeld (het lijkt Stalin wel) met plakjes rauwe ham.

Dit spelen met vlees vat Lazarus’ theaterversie van Witold Gombrowicz’ verhaal A premeditated Crime (1928) perfect samen. Een satire op politieverhalen waarin nors kijkende mannen met een politiebadge in de binnenzak in een oogopslag een moordenaar herkennen. ‘Dit wordt spannend!’, denk je. Dat wordt het niet. De plot heeft weinig meer om het lijf dan wat hierboven beschreven staat. Ter compensatie van de lichtheid van het verhaal gooit Lzarus er extra ‘versiering’ tegenaan: ze rekken elke scène uit door ze op te leuken met grotesk, stil spel.

Zo redden de acteurs Met voorbedachten rade en krikken de voorstelling net op tot het niveau van vermakelijk theater. Weliswaar met een verhaal dat zo mager is als een ontvet varkenslapje.

Els Van Steenberghe

De volledige recensie lees je woensdag 12 maart 2014 in Knack Focus.

Meer info: www.lazarusvzw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content