Guido Lauwaert

Theater: Bloedrood hart in zeegroene ziel

Guido Lauwaert Opiniemaker

Elke vogel zingt zoals hij gebekt is. Maarten Seghers heeft een grote bek en zingt zijn lied met de kracht van duizend mussen. Hoewel hij een bord voor zijn kop heeft.Dat is de essentie van Needcompany’s What do you mean What do you mean And other pleasantries ( * * * * ).

Elke vogel zingt zoals hij gebekt is. Maarten Seghers heeft een grote bek en zingt zijn lied met de kracht van duizend mussen. Hoewel hij een bord voor zijn kop heeft. Hoe zich ervan te ontdoen? Een voorbeeld te stellen. Dat is de essentie van de nieuwe productie van Needcompany, What do you mean What do you mean And other pleasantries ( * * * * ).

Iedereen loopt rond met een bord voor z’n kop. Daar zorgt de gemeenschap met z’n gemene impulsen voor. Niemand ontsnapt er aan. Elke mens moet zich van zijn bord ontdoen met zijn verstand maar evenzo met zijn instinct. Maarten Seghers toont aan hoe dat hem is gelukt. En geeft meteen tips hoe iedereen daartoe in staat is. Door de negatieve impulsen een loer te draaien. Ze uit te buiten. Om te buigen. Het is het recht, ja zelfs de plicht van elke mens zichzelf te verlossen uit het Sisyphusbestaan. Alles kan als je maar wilt.

Of je slim dan wel dom bent, daar komt het niet op aan. Maak dat je leven je eigen leven is. Er is wel een flinke dosis moed voor nodig. Maar wie koppig doorzet lukt het. Met weinig middelen toont hij dat aan. Hij verlost zich langzaam maar zeker van dat bord, maar sleurt het nog mee, tussen zijn benen, tot hij na de geestelijke bevrijding ook de lichamelijke bereikt. Eindelijk kan hij zich vrij bewegen in de maatschappij. Eenmaal zover kan hij zijn habitat bespelen. Zeggen: Het geluk krijg je niet, je moet het zelf zoeken.

Dat doet Maarten Seghers door dat wordingsproces in een klankspel om te zetten. De wereld is nu eenmaal een muziekspektakel. Zelfs stilte is muziek. Zes balken als grondvlak, als klankkasten, gebruikt hij om het concert in beelden om te zetten. Kabels glijden uit een balk als hij er begint aan te sleuren. Net darmen die uit een buik vallen die opengesneden wordt. Hij raapt ze samen en dropt ze op de rechtopstaande balk. Hé, een bos wilde haren! De performer geeft hem gevoelens door hem van het praten naar het zingen te brengen. Zoals zwarten doen. Niet vanuit de notenbalk maar de buik.

Andere balken moeten er ook aan geloven. Stuk voor stuk komen ze tot leven, zonder hun eigenheid te verliezen. Zijn ze in staat om een evenwicht te zoeken, een verstandhouding op te bouwen, de bouwstenen bij elkaar te zoeken waaruit de liefde bestaat. Tijdens dat bouwproces richt de performer zich tot het publiek. Wat zij kunnen, de balken, symbool van de verstarde mensen, moet u ook lukken. En als het u al gelukt is, dan is mijn act een bevestiging dat u als toeschouwer goed bezig bent, gelijk hebt, moet volhouden, doorzetten, elke dag opnieuw. Gooi weg die gedachte dat de rots die van de berg rolt en weer naar boven moet gedragen worden geen last is, maar zie die klus als een lust.

Maarten Seghers, zegt het, nu eens poeslief, dan weer met overslaande stem:

I feel you. I feel it. I feel feelings. Feel it with me. C’mon! Feel it! I want to make you feel something. Can you feel it.

Weliswaar is zijn loflied in het Engels, maar door een veelheid aan monosyllaben wereldwijd verstaanbaar. Gesteund door zijn mimiek, zijn lichaamstaal. Zijn power en showen. Een totaliteit van een bloedrood hart in een zeegroene ziel.

Gaandeweg kwam een lied uit mijn jeugd opzetten. Over een gek vol droefheid, omdat zijn gekte als waanzin wordt beschouwd. Maarten Seghers slaagt er met bravoure in om de tranen van de clown te ontzouten. ‘The fool on the hill’ ziet de zon ‘day after day’ niet langer ondergaan. ‘The man of a thousand voices’ heeft de juiste toon gevonden. ‘Oh, round, round, round, round, round, / oh… ‘

De productie ging in première op het festival FIDENA in Bochum, maar begint volgend seizoen aan een ‘Magical Mystery Tour’ die ook langs België passeert, en onder meer halt houdt in Kaaistudio’s Brussel. Mis dit feest van gevoelens niet. Een indringende, hartverwarmende voorstelling.

Guido Lauwaert

WHAT DO YOU MEAN WHAT DO YOU MEAN AND OTHER PLEASANTRIES – Maarten Seghers – productie Needcompany – www.needcompany.org

Partner Content