Els Van Steenberghe

Theater: Adam en Eva revisited

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Abke Haring en Benjamin Verdonck loodsen u het aards paradijs binnen in ‘Song#2’. Een uitje met veel vorm maar net te weinig inhoud.

The Play = Song#2

Gezelschap = Toneelhuis

In een zin = Deze voorstelling is een nog weifelende maar visueel intrigerende combinatie van Verdoncks en Harings theatertaal.

Hoogtepunt = Het moment waarop de twee elke vorm van beschaving bannen en de snijmachine inzetten. Maar evengoed de olijke dansstonde op de gepimpte tonen van Vivaldi’s Le Quattro Stagioni.

Score = * *

Quote = ‘Dankjewel voor de tijd. Voor het geduld. Voor de herkenning van de nood aan geduld, tijd en ruimte.’

Wat spookten Adam en Eva allemaal uit in hun aards paradijs? Benjamin Verdonck en Abke Haring voorzien die vraag van een dartel antwoord in Song#2 (te lezen als: ‘Song for two’). In adamskostuum (wat anders?) huppelen ze van jardin naar cours en terug. En dit op de tonen van de meest kinky versie van Vivaldi’s Le Quattro Stagioni, met dank aan geluidskunstenaar Senjan Jansen. Verdonck en Haring rijden paardje op elkaars rug, strompelen over de scène terwijl ze elkaar innig omhelzen, ze testen het hondenstandje uit, … Kortom: ze doen wat u en ik zouden doen met onze geliefde mocht onze slaapkamer dezelfde gigantische afmetingen hebben als een toneelvloer.

Omdat het in deze sombere tijden een heus statement is om hippievrolijk en poedelnaakt in het rond te huppelen, vraagt het duo om respect en tolerantie. Haring begint het stuk met een dankwoord (‘Dank u voor uw stilte’) alvorens de sportkleren en alles wat aan de beschaving refereert vakkundig te vernietigen. Na een eerste dansstonde volgt een tweede ronde ‘excuses’, ditmaal van Verdonck. Dat er ook neonwoorden en houten bergen over het podium reizen maakt het vormelijke prachtplaatje compleet.

Toch blijf je na afloop van deze ode aan de vrijheid en de tolerantie op je honger zitten. Song#2 is een weifelende combinatie van Verdoncks en Harings theatertaal. Het is de weifeling die eigen is aan de eerste keer. Onbezonnen, baldadig en elkaar volop ontdekkend, flaneren ze over de scène. Net als Adam en Eva voor ze de slang ontmoetten…

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Song#2 (Abke Haring & Benjamin Verdonck) – Teaser II from Toneelhuis on Vimeo.

Els Van Steenberghe

De volledige recensie verschijnt volgende week (woensdag 19 december 2012) in Knack Focus.

Meer info: www.toneelhuis.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content