Els Van Steenberghe

Theater aan zee: Tournée Théâtrale!

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Compagnie Marius trakteert op bont spelerstoneel in ‘De Schpountz’, al kampte de première met een taaie kinderziekte.

The Play = De Schpountz

Gezelschap = Compagnie Marius

In een zin = een speelse traktatie die nog een flink groeispurtje moet maken

Hoogtepunt = Het hilarische huppelpasje van Kris Van Trier wanneer hij – als Ireneé oftewel ‘De Schpountz’ – de kruidenierszaak van nonkel Baptiste binnen wandelt nadat hij een jaar geleden het geluk zocht (én vond) in Parijs.

Score = * *

Quote = ‘Een komiek doet mensen lachen omdat ze inzien dat er iemand bestaat die nog lelijker en dommer is dan zijzelf’

Hoe dichter je een speelplek van Compagnie Marius nadert, hoe sterker de geur van gras en beukenhout wordt. Compagnie Marius speelt al sinds 1999 in openlucht. Niet het decor maar het spel primeert bij deze spelersploeg. Net voor de opvoering loer je in de laadruimte van hun vrachtwagen. Daar maken de acteurs zich op om een van spelgoesting zinderend stuk te spelen.

Dat stuk is niet zelden van Marcel Pagnol. Deze grootmeester in het bedenken van sappige komedies die de kleine kantjes van het mensdom met zwier én scherpte portretteren, schreef ook De Schpountz. De Schpountz – vakjargon voor iemand die denkt dat hij een groot acteur is terwijl het tegendeel waar is – is een groteske komedie over de nietsnut Irenée die inwoont bij zijn betweterige oom en kruidenier Baptiste en droomt van een leven als filmster. Liquid gold voor een spelersploeg! Toch liep het tijdens de première, op de tweede dag van het festival Theater Aan Zee, flink mis. Het spelplezier was ontegensprekelijk aanwezig maar de feilloze tekstkennis blonk uit in afwezigheid.

Van zodra de acteurs hun tekst van achteren naar voren (en terug) kennen, wordt deze De Schpountz een zomerse traktatie.

Smaakmaker:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Els Van Steenberghe

De volledige recensie lees je volgende week (woensdag 8 augustus 2012) in Knack Focus.

Meer info: www.marius.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content