Opinie

Els Van Steenberghe

Theater Aan Zee: TAZ#2013 deelt de prijzen uit

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Zaterdagavond werden in De Grote Post de prijzen aan de jonge theater- en muziekmakers uitgereikt.

Twintig jonge theatermakers kwamen in aanmerking om de TAZ-KBC Jongtheaterprijs (€ 12.500), de SABAM Jongtheaterschrijfprijs (€ 7.500), de publieksprijs van de Provincie West-Vlaanderen voor het Jong Theater (€ 2.500) of de Elle-prijs voor strafste vrouwelijk talent te winnen. De zes jonge bands maken kans op de prijs van de provincie West-Vlaanderen voor Jong Muziek (€ 2.500).

AND THE WINNERS ARE…

De juryleden voor Jong Theater waren Patrick Allegaert, Els Theunis, Piet Menu, Ignace Cornelissen. De juryleden voor Jong Muziek waren Tom Wolf, Bram ‘Moony’ Vermeersch en Wouter Labarque.

De TAZ-KBC Jongtheaterprijs (€ 12.500) gaat naar Lisa Verbelen, Judith de Jode, Benjamin Moen en Sanne Vanderbruggen met de voorstelling BOG.

Quote jury: “Bog is een voorstelling met een bijzonder straffe tekst in een zeer consequente vorm: allemaal infinitieven. (…) Het is een zeer volwassen en menselijke voorstelling met een rijke kijk op wat de levensloop is, en op wat ons bindt, zeer genereus en tegelijk confronterend.”

De SABAM Jongtheaterschrijfprijs (€ 7.500) werd gewonnen door Michael Bijnens voor de tekst uit de voorstellingen Bloedspoor / o falso profeto / Iris.

Quote jury: “Michael Bijnens is een literair talent. (…) De manier waarop hij zijn personages kleur geeft en hen woorden in de mond legt is prachtig. Zijn zinnen zijn rijk en van grote kwaliteit.”

De publieksprijs van de provincie West-Vlaanderen voor Jong Theater (€ 2.500) werd gewonnen door Archief van Troost van Laura Groeneveld.

Quote jury: “De jury heeft het gevoel dat de maakster haar eigen kracht op het vlak van beelden en ideeën nog onderschat. Archief van troost is een lekker snoepje, wij hebben zin in de volledige taart.”

De Elle-prijs voor strafste vrouwelijk talent werd gewonnen door Sabine Molenaar met de dansvoorstelling That’s it. Zij krijgt een uitgebreid interview en een fotoshoot in Elle magazine.

Quote jury: “Als performer heeft ze de ongelofelijke kracht om totaal te transformeren en het publiek mee te nemen in een narratieve dansstijl waarin de vrouw in al haar facetten centraal staat.”

De prijs van de provincie West-Vlaanderen voor Jong Muziek gaat naar de jonge muziekband Contra Contra.

Quote jury: “Origineel, theatraal, ontroerend, beeldrijk, grappig, controversieel, potsierlijk…Dit zijn enkele van de vele indrukken die je krijgt bij het zien van Contra Contra. Een 4 man sterke Hollandse band met een charismatische frontman-dichter. De roots van een hardcore speedmetal band vermengd met de look van hippies. De muziek van Contra Contra is een trip, geen samenhangend verhaal, maar een koortsdroom met een maximum aan expressie. The Grateful Dead vs. Simon Vinkenoog.”

SUCCESVOLLE EDITIE

De festivalorganisatie blikt terug op een zonnige, drukbezochte editie. Voor het eerst verwelkomde TAZ bezoekers, artiesten en medewerkers in cultuurcentrum De Grote Post en kon TAZ hen ontvangen in zalen met alle aanwezige theaterinfrastructuur én publiekscomfort.

Van de 35.700 beschikbare tickets gingen er 28.643 de deur uit, goed voor een zaalbezetting van 80% (in 2012, 76%).

Het festival presenteerde 153 verschillende projecten met in totaal 413 opvoeringen op 45 locaties verspreid over de stad en de haven. De 138 gratis activiteiten (kinderaanbod in het Familiepark, concerten in de stad en op Café Koer, workshops, kortfilms, enz.) lokten zo’n 90.000 bezoekers.

TOT IN DE WINTER!

Volgend jaar vindt het festival plaats van 31 juli 2014 tot en met 9 augustus 2014. Maar het festival zal vroeger van zich laten horen: op 24, 25 en 26 januari 2014 vindt het eerste TAZ Winterfestival plaats in De Grote Post.

( E. V. S. )

Alle info: www.theateraanzee.be en http://www.uitinvlaanderen.be/agenda/e/taz-winterfestival/9f94f8d4-aa32-4e0c-b23f-2317737444d5

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content