Els Van Steenberghe

Theater Aan Zee onderbreekt voorstellingen

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Theater Aan Zee onderbreek vandaag – exact 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog – alle voorstellingen. Met een gedicht van Erik Vlaminck en een minuut stilte vraagt men ook aandacht voor het strijdtoneel van vandaag.

Door een solidaire actie van alle theatermakers, auteurs en medewerkers werden (en worden) vandaag, exact 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog, alle voorstellingen op Theater aan Zee onderbroken om indringend aandacht te vragen voor het schrijnende strijdtoneel van vandaag.

Het is een unaniem besluit om het oorlogsprotest de bovenhand te laten nemen op de artistieke productie. Om de impact van de boodschap te vergroten, wordt er uitdrukkelijk voor gekozen om de meer dan veertig vertoningen die vandaag in Oostende plaatsvinden effectief te onderbreken.

Bij het stilleggen van de voorstellingen wordt een tekst van Erik Vlaminck voorgelezen:

Omwille van dat kind

… dat -brabbelwoordjes- op eerste wankele beentjes…

… kraaiend van pret, glans in de ogen…

… tot die rauwe moederschreeuw…

…het stof van een bom…

… de vloed van het bloed…

Omdat wij van mening zijn dat vrede een heilig recht is,

ook in het Heilig Land,

is het onze verdomde plicht om, al is het voor dat ene kind, nu één minuut beladen stilte in acht te nemen

Theater aan Zee vraagt hiermee aandacht voor een gruwelijk en onmenselijk conflict en roept alle Vlaamse, Belgische en Europese beleidsmakers op om dringend dwingende maatregelen te nemen die een einde kunnen maken aan de oorlog in Gaza en bij uitbreiding aan alle oorlogsgeweld, waar ook ter wereld.

Aan deze actie nemen alle gezelschappen deel die vandaag hun voorstelling presenteren op TAZ: Marc Reugebrink, Steffie Van Cauter, Glü, Ontroerend Goed, Charlotte Cackaert, De Kolonie MT, Charles Ducal, Rebekka De Wit, Uitgelezen aan Zee, Joke Sluydts, De Bloem van de Natie, BOG., Frank & Robbert/Robbert & Frank, Jessa Wildemeersch & Tuur Florizoone, Saskia Decoster, Brandung, Servé Hermans, Janne Desmet, La sieste du dromadaire, Môhlman en Vandevoorde, Superterz, Abattoir Fermé, Al di miseria, Jonas Vermeulen en Boris Vanseveren.

De Zendelingen, platform voor alternatieve kunstkritiek, vertoeft al enkele dagen op TAZ en polste reeds bij enkele gezelschappen hoe ze deze onderbreking ervaren hebben. Je kan HIER hun filmpje bekijken.

(EVS)

Meer info: www.theateraanzee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content