‘The Thief of Bagdad’ @ Eén (14.05u)

© Facebook

Wie zich op zondagnamiddag in een vleugje nostalgie wil wurmen, kan dat met de film ‘The Thief of Bagdad’, een Britse avonturenfilm uit 1940.

Wie zich op zondagnamiddag in een vleugje nostalgie wil wurmen, kan dat met de film ‘The Thief of Bagdad’, een Britse avonturenfilm uit 1940.

Het verhaal van ‘The Thief of Bagdad’ speelt zich, en hoe kan het ook anders, af in Bagdad. Een jonge kruimeldief loopt tegen de lamp en komt terecht in de kerkers van het paleis van de stad. Daar ontmoet hij Ahmad, een kalief die door zijn tegenstander van de troon werd gestoten. Het duo slaagt erin om te ontspannen uit de gevangenis en te vluchten naar Basra, waar een andere koning aan de macht is. Het duurt niet lang of de jonge kruimeldief wordt verliefd op de prinses van Basra. Het verhaal werd al eerder verfilm, in 1924, maar in 1940 wagen regisseurs Michael Powell, Ludwig Berger en Tim Whelan aan een vernieuwde versie.

De hoofdrol is voor de jonge Indische acteur Sabu. Maar ook June Deprez en Conrad Veidt, die ook een rol zou krijgen in de film ‘Casablanca’ uit 1942, naast onder meer acteurs Humphrey Bogart en Ingrid Bergman, spelen mee in de film.

Toegegeven, het verhaal is redelijk voorspelbaar en cliché, maar toch is het een leuke film om volgen. 1940 is een periode waarin de Hollywoodcinéma zich populair weet te maken en grote namen als Ingrid Bergman, Orson Welles, Rita Hayworth en Clark Gabble furore maken. Het is een periode die ons heel sterk tot de verbeelding spreekt en waar alles nog kon in de film. Bovendien is het ook wel amusant te zien hoe er toen films en verhaallijnen werden gemaakt en geschreven. Ook leuk om weten: de Disneyfilm ‘Aladdin’ heeft zichtbare invloeden van ‘The Thief of Bagdad’. Deze invloeden zijn heel duidelijk zichtbaar: zo is er ook een geest en vliegt het verliefde paar op een vliegend tapijt door de lucht (zie foto). (LVR)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content