The Pacific: Band of Brothers in het oosten

Steven Spielberg en Tom Hanks brengen op Canvas de strijd tussen de Amerikanen en de Japanners in de Stille Oceaan tot leven, in de miniserie The Pacific.

Vanaf dinsdag 14/6, 21.15 – Canvas

‘Palmbomen en rotsen.’ Dat zeiden Steven Spielberg en Tom Hanks toen het Amerikaanse tijschrift Entertainment Weekly vroeg waar de twee het budget van tweehonderd miljoen dollar voor The Pacific aan hadden gespendeerd. Wie deze tiendelige miniserie over de oorlog tussen het Amerikaanse en Japanse leger in de Stille Oceaan gezien heeft, zal beseffen dat dat antwoord maar deels om te lachen was. Er is namelijk heel veel geld gegaan naar het minutieus reconstrueren van de slagvelden waar de VS en Japan tegen elkaar ten strijde trokken, eilandjes en stranden als Guadalcanal, Iwo Jima en Okinawa waar duizenden soldaten het leven verloren. De opnames vonden echter niet plaats op die eilanden zelf, maar in Australië, waar grote stukken strand en jungle nauwkeurig werden nagebouwd op basis van foto’s die genomen werden voor, tijdens en na de gevechten zeventig jaar geleden. Om maar één cijfer te geven: het zwarte zand van Iwo Jima aanvoeren en goed leggen, kostte al één miljoen dollar, een som waarmee men hier in Vlaanderen gemakkelijk een volledig seizoen van een tv-serie maakt.

Nu, het geld is goed besteed, want de gevechtsscènes in The Pacific behoren tot het indrukwekkendste wat er in het genre al te zien is geweest. De verwarring tijdens de nachtelijke raids, het constante mortiervuur en de lijf-aan-lijfgevechten in de broeierige jungle worden allemaal heel grafisch in beeld gebracht. De wreedheid spat bij momenten ook samen met het bloed van het scherm: de scène in de eerste aflevering waarin een Japanse soldaat die de nachtelijke gevechten op Guadalcanal overleefd heeft als schietschijf wordt gebruikt, zult u bijvoorbeeld niet licht vergeten. De oorlog in de Stille Oceaan was een stuk grimmiger dan die in Europa: de strijd tussen de Amerikanen en de Japanners had een racistische ondertoon, en door de loodzware omstandigheden – de hitte, de moessonregens… – gingen veel Amerikaanse soldaten er fysiek onderdoor. Een van de centrale personages in de reeks moet na een paar afleveringen zelfs psychologische bijstand krijgen omdat hij begint te bedwateren.

The Pacific is de zusterserie van Band of Brothers, de miniserie uit 2001 over de oorlog aan het Europese front die ook gemaakt werd door Steven Spielberg en Tom Hanks. Tussen de twee reeksen is echter één belangrijk verschil: terwijl Band of Brothers één groepje soldaten volgde tijdens hun opmars en dus een heel rechtlijnig verhaal vertelde, springt The Pacific meer heen en weer. De serie draait rond de belevenissen van drie Amerikaanse soldaten, Eugene Sledge, Robert Leckie en John Basilone (de reeks is gebaseerd op de memoires van de eerste twee) die allemaal in een verschillend regiment vochten. De drie ontmoetten elkaar wel en vechten af en toe ook aan elkaars zijde, maar een echt team zoals de Easy Company in Band of Brothers vormen ze niet. Daardoor komt The Pacific iets trager op gang dan zijn voorganger en is de reeks ook wat moeilijker te volgen. Wie echter de moeite doet, krijgt als beloning een sterke en aangrijpende dramaserie over een deel van het WOII-verhaal dat – zelfs op Canvas! – altijd onderbelicht is gebleven.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content