The Jungle Book: Heruitgave op blu-ray

Wat je van beren leren kan, komt u voortaan ook glashelder te weten op de blu-rayheruitgave van The Jungle Book, de laatste lange tekenfilm die het stempel van Walt Disney zelf draagt.

The Jungle Book (Diamond Edition) ****Wolfgang Reitherman

VS, 1967

Disney / blu-ray

Na de flop van Merlijn de tovenaar (1963) trok Walt Disney – die de handen vol had met het bedrijf dat de vleugels uitspreidde met themaparken, live-actionfilms en tv-series – de animatieafdeling weer naar zich toe. Bill Peet, een van zijn bekwaamste scenaristen en animators, stelde als volgende langspeelproject een adaptatie van The Jungle Book voor. Peet zag in Kiplings verhalen een hele rist Disneyvriendelijke dierenpersonages. En volgens Peet feliciteerde Disney hem met de eerste storyboards. ‘Hij vond ook mijn idee voor het liedje ‘Bear Necessities’ leuk’, aldus Peet.

Maar over het verhaal was Disney minder te spreken: te serieus, te grimmig en te donker voor een familiefilm. Peet ontleende die toon aan de oorspronkelijke verhalen van Rudyard Kipling: fabels met een morele boodschap. Disney wilde entertainment voor het hele gezin. Peet vertrok en Disney gaf het team de raad om de oorspronkelijke verhalen vooral niet te lezen en gewoon te vertrekken van de personages die Peet had ontwikkeld, waaronder ook enkele die niet bij Kipling voorkomen, met name het meisje Shanti en koning Louie.

Walt overleed half december 1966 en kreeg het finale resultaat niet meer te zien, maar wat hij nog te zien kreeg zou hem gerustgesteld hebben. Naar drama is het ver zoeken, maar deze animatieklassieker oogt meer dan veertig jaar later nog steeds vitaal en grappig. Bovendien bevat hij enkele van de beste songs uit de Disneycatalogus.

Tussen de tonnen extra’s op deze blu-rayeditie vindt u onder meer commentaar van componist Richard M. Sherman (die overigens met zijn broer níét The Bare Necessities schreef, dat Terry Gilkinson al componeerde voor een Peetversie van de film), animator Andreas Deja en Bruce Reitherman, zoon van de regisseur én de stem van Mowgli.

Piet Goethals

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content