Tentoonstelling over Toetanchamon opent woensdag in Brussel

In paleis 2 van de Heizel opent woensdag de tentoonstelling ‘Toetanchamon, zijn graftombe en zijn schatten’. Via waarheidsgetrouwe replica’s kan de bezoeker de ontdekking herbeleven door Howard Carter in 1922 van de graftombe en de fabelachtige schatten van de legendarische farao.

De rondreizende tentoonstelling was eerder al in verschillende Europese steden te zien en trok meer dan 1,7 miljoen bezoekers.

Voor de tentoonstelling is het graf van Toetanchamon met de drie kamers nauwgezet nagemaakt op een schaal van één op één. In de tombe bevonden zich zo’n 5.400 originele objecten. In Brussel zijn ongeveer 1.200 reproducties van de belangrijkste voorwerpen te zien.

Egyptologen doen zeker niet neerbuigend over het tonen van replica’s. Het gebruik ervan maakt het mogelijk de inhoud van de graftombe te tonen zoals Howard Carter en Lord Carnarvon die oorspronkelijk te zien kregen, en bovendien gebeurde de reproductie in Egypte zelf, onder wetenschappelijk toezicht. Daarbij werd zo zorgvuldig te werk gegaan dat de kopieën amper van de originelen te onderscheiden zijn, zo moeten de wetenschappers toegeven.

Wat de tentoonstelling een extra dimensie geeft, is dat van sommige replica’s het origineel niet meer bestaat. Dat heeft alles te maken met de revolutie in Egypte. Tijdens de grootschalige protesten op het Tahrirplein in Kaïro braken dieven binnen in het Egyptisch Museum, dat vlakbij het plein ligt, en gingen er met een aantal objecten vandoor. Sommige kunstschatten raakten ook beschadigd.

De organisatoren maken zich sterk dat ze met de tentoonstelling, over een oppervlakte van zo’n 4.000 vierkante meter, één van de grote culturele evenementen van 2011 in huis hebben. Er wordt gemikt op 300.000 bezoekers. De kosten voor de tentoonstelling bedragen ongeveer 5 miljoen euro.

Toetanchamon, zijn graftombe en zijn schatten, tot 6 november in Brussels Expo. Elke bezoeker krijgt een audiogids.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content