Teletubbies keren terug naar BBC, met een nieuwe look

Po, Laa-Laa, Dipsy en Tinky Winky © Youtube

De Teletubbies zijn er weer. Op het einde van dit jaar zijn de gekleurde knuffelberen opnieuw te zien op de Britse zender CBeebies. Deze keer niet met TV schermen op hun buik, maar wel met heuse Touch screen-beelden.

Jarenlang was het een vast ritueel bij de kleinsten onder ons. Zet de tv aan, zie een lachend zonnetje opkomen en op vrolijke deuntjes huppelden vier gekleurde poppetjes met antennes op hun hoofd naar elkaar toe. ‘Eh-Oh!’

Digitale make-over

Nostalgie, maar niet meer voor lang. Want Tinky Winky, Dipsy, Laa-laa en Po maken een comeback. Twintig jaar na hun eerste verschijning op het kleine scherm, zendt het kinderkanaal CBeebies van de BBC op het einde van dit jaar nieuwe afleveringen uit.

Verschiet wel niet als je ze ziet, want de hoogst aaibare wezentjes hebben een transformatie ondergaan. De bekende TV schermpjes op hun buik zijn nu vervangen door aanraakschermen. Net als vroeger dienen die om video’s te vertonen, maar vanaf nu dus met een upgrade. Zo zijn ook de Teletubbies helemaal mee met de digitale tijdperk.

‘Hoe kan ik er ooit naar kijken?’

Niet iedereen is even gelukkig met de terugkeer van de Teletubbies. Mede-uitvinder van het vrolijke viertal Anne Wood is bedroefd dat er een nieuwe versie van de serie komt. ‘Hoe kan ik er ooit naar kijken? Het is alsof ik zie hoe mijn kinderen naar iemand anders evenbeeld hervormd worden’, zei ze in de Britse krant The Guardian. Maar veel kan Wood er niet aan doen, want jaren geleden verkocht ze de rechten van de reeks.

Wanneer en of de nieuwe afleveringen in België te zien zullen zijn, staat nog niet vast. Wetend dat miljarden kinderen over meer dan honderd landen dagelijks naar de oorspronkelijke serie keken, lijkt het sterk dat de Belgische zenders onze peuters en kleuters de vernieuwde versie zullen ontzeggen.

Voor wie niet behoort tot de Teletubbie-generatie of gewoonweg vergeten is hoe het nu weer zat met die knuffelbeertjes, hier een profielschets van het kleurrijke kwartet.

Tinky Winky: De Paarse Teletubbie. Hij is de oudste van de groep en loopt rond met een rode handtas. Voor vele was dat accessoire in combinatie met zijn paarse tint en de antenne in de vorm van een omgekeerde driehoek een reden om te veronderstellen dat Tinky Winky homoseksueel was.

Dipsy: Dipsey is groen gekleurd en draagt vaak een wit met zwart gevlekte hoed. Een hoge hoed weliswaar, zodat die gemakkelijk over zijn antenne in de vorm van een staaf past.

Laa-Laa: De derde in het rijtje is de immer vrolijke Laa-Laa. De Teletubbie met de kleur van de zon verschijnt al spelend met een bal.

Po: Po is de benjamin van de hoop. Deze kleine, rode teletubbie heeft een rondvormige antenne en komt altijd op zijn step aangereden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content