Telenet reageert op aanval Belgische filmtop: ‘Telenet als enige transparant’

‘In de hele vergoedingsketen van auteursrechten is Telenet de enige die de kosten transparant weergeeft’, reageert Telenet op de open brief waarin Belgische regisseurs en scenaristen hun ongenoegen hadden geuit.

‘In de hele vergoedingsketen van auteursrechten in Vlaanderen is Telenet de enige die de kosten transparant weergeeft; bijvoorbeeld beheersmaatschappijen en zenders doen dat niet, zegt Telenet.

Kabelmaatschappij Telenet reageert daarmee op een open brief waarin een twintigtal regisseurs en scenaristen, waaronder Roskam, Hans Herbots, Jan Verheyen en Marc Didden, van Telenet eisen dat het bekendmaakt aan wie het de auteursrechten, zo’n 70 miljoen euro, stort die het bij de kijker int.

De Belgische filmtop heeft naar eigen zeggen al sinds 2006 te weinig auteursrechten gekregen voor het vertonen van hun werk op televisie. Ze pleiten voor een correcte en billijke herverdeling. Zeker nu Telenet helemaal Amerikaans lijkt te worden, dringen de auteurs aan op een akkoord en vragen ze garanties dat hun achterstallige auteursrechten nog niet richting States vertrokken zijn.

Belgacom zou wel correct betalen, aldus de ondertekenaars.

Telenet reageert

De Mechelse kabelmaatschappij laat weten dat ze de voorbije jaren steeds hogere auteursrechtenvergoedingen heeft betaald aan de rechthebbenden (zenders en beheersmaatschappijen).

“Op jaarbasis gaat nu ongeveer 69 miljoen euro naar rechthebbenden – 52 miljoen euro naar zenders en 17 miljoen euro naar beheersmaatschappijen voor het aanbieden van kabeltelevisie. Dit wordt volledig transparant doorgerekend aan de kabelklant (momenteel 31 euro per jaar, exclusief 21 pct btw)”, aldus Telenet.

“De vergoedingen aan (Vlaamse) zenders zijn de afgelopen jaren gestegen, terwijl de vergoedingen aan beheersmaatschappijen min of meer stabiel zijn gebleven ondanks het verlies van kabelklanten bij Telenet ten gevolge van sterke concurrenten zoals Belgacom TV”, luidt het nog. “Door deze concurrentie gaat Telenet ervan uit dat beheersmaatschappijen en de zenders de afgelopen jaren een verhoging van hun inkomsten gezien hebben voor televisiedistributie.”

De kabelmaatschappij verklaart nog dat ze zal blijven inzetten op Vlaamse producties, ook wanneer ze in de toekomst wellicht deel zal uitmaken van een Amerikaanse groep. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content